De Krinkeldijk en de Damse Vaart tussen Oostkerke en Hoeke (17-06-2007)

Ook al was het weer wat wisselvallig, toch ging mijn zondagse wandeling door. Enkel bij de start regende het maar na een kwartiertje was het over en kwam de zon af en toe tussen de wolken piepen en dit voor de rest van de wandeling. Deze keer werd het wandeling nr.2 uit ’60 Dagjes uit in België: de mooiste fiets-, wandel-, motor- en autoroutes’ (Lannoo; 10,5 km; niet bewegwijzerd). Als je op deze link klikt (http://www.promenadesbacob.be/kaartpdf/WAND111_nl.pdf), krijg je een routebeschrijving en kaartje. De start ligt onder de spitsloze kerktoren van Oostkerke en al snel was ik uit de dorpskern. Daarna ging het via de Krinkeldijk richting Hoeke. Deze dijk hield vroeger de polders tussen Oostkerke en Hoeke droog. In het begin op deze dijk passeer ik de boerderij ‘Oosthof’ met opvallende garagepoorten en raamluiken. De wandeling zelf werd vooral een ‘vogel-en eendspotting’ wandeling. Eerst zag ik een ooievaar, reiger, scholekster, wilde eenden, koolmeesjes, meerkoeten, futen, waterhoentjes, meeuwen, … .  Omdat ik maar een 8,3x optische zoom heb, zijn niet alle foto’s even scherp. Na de volledige Krinkeldijk afgewandeld te hebben, kwam ik aan de Damse Vaart waar het even naar de kerk van Hoeke ging. Hoeke zelf is nu een klein gehucht maar was vroeger een bruisende voorhaven van Damme met stadsrechten. De verzanding van de Zwingeul die vroeger tot Damme ging, verhinderde de verdere scheepvaart en de welvaart ging achteruit. Onderweg passeerde mij een stoet van oldtimers met enkele mooie en oude exemplaren tussen. Ik zag ook nog een mooi, jong katje langs de weg maar het was schuw en kroop snel terug in de grasberm. Vervolgens ging het terug richting Oostkerke via de Damse Vaart, ook wel Napoleonkanaal genoemd. Hoewel dit een lang stuk was, vond ik het zeker niet saai. Er was zoveel te zien. Net voor het Schipdonk- en Leopoldkanaal verliet ik de Damse Vaart via de Spegelsweg, het enige onverharde stuk van de wandeling. Deze weg ging langs het kasteel van Oostkerke dat volledig omwald is en een paar torens en een ophaalbrug heeft. Hier was de roodwit-markering van de GR5A-Noord te zien die ik ook een tijdje gevolgd had op de Krinkeldijk. Na nog een zicht op de dorpsmolen, ging het terug naar het startpunt. Deze wandeling is een 8/10 waard: landschappelijk mooi maar iets teveel asfalt.

Advertenties

4 reacties op ‘De Krinkeldijk en de Damse Vaart tussen Oostkerke en Hoeke (17-06-2007)

 1. Ja, deze streek is me natuurlijk helemaal bekend. De Damse Vaart ben ik persoonlijk een beetje beu (alhoewel ze altijd mooi is).
  Ik heb je ook toegevoegd aan mijn ‘links’ !
  Groetjes, maaike

  Like

 2. Mooie streken zo te zien op je mooie zelfgemaakte foto’s, die vind je overal niet zo makkelijk meer. Ik wens je alvast veel wandelplezier in de toekomst. Mooie verzorgde webblog, m’n complimenten 😉
  Groetjes

  Like

Reacties zijn gesloten.