Land van kanalen te Damme (21-08-2007)

Tijdens mijn verlof heb ik natuurlijk veel tijd om te gaan wandelen en dinsdag scheen zelfs de zon dus vertrok ik snel naar Damme waar ik wandeling nr. 63 (12.5 km) uit het ‘Groot Wandelboek Vlaanderen’ stapte. Damme is een klassieker onder de wandelingen. Met haar oude gebouwen heeft het middeleeuws stadje heel wat te bieden. De gebogen bomenrijen langs het water of de uitgestrekte polders vormen een prachtig, natuurlijk kader. Je kunt er eindeloos dwalen over de jaagpaden langs de Damse Vaart, het Leopoldkanaal of het Afleidingskanaal van de Leie. We starten aan de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk met stompe toren die nog altijd de rijkdom van de middeleeuwse stad weerspiegelt. Toen was Damme een voorhaven van Brugge en toen de verbinding met Brugge begon te verzanden, nam het zelfs functies van Brugge over. Het stadhuis (1664-1668) is een pareltje van Brabantse gotiek. We verlaten Damme via de Rabattestraat die nog steeds de grillige restanten van de dichtgeslibde omwalling omheen de stad volgt. We wandelen nu doorheen het vlakke land met zijn akkers, weiden en aan de horizon populierenrijen, die de kanalen overschaduwen. Op een akker zag ik bruine vogels en ik denk dat het patrijzen waren maar met mijn beperkte kennis over vogelsoorten ben ik het niet zeker. Dit eerste deel moesten we delen met het verkeer maar vanaf de grindweg naast het Zuid-over-de-Lieve-Geleed is de route verkeersvrij op nog een klein stukje na.

DSCN6949[1]

Klik op de foto voor de volledige fotoreeks

We komen aan het Schipdonkkanaal, ook wel ‘den Stinker’ genoemd omdat hij het vuile, overtollige water van de Leie afvoert naar zee. Voorbij dit eerste kanaal ligt het Leopoldkanaal, ook ‘den Blinker’ genoemd, omdat hij zuiver, overtollig water van het Meetjesland afvoert. We volgen het Schipdonkkanaal tot aan bruggen bij ‘de Sifon’ waar de Damse Vaart door de aanleg van bovengenoemde kanalen afgesneden werd van de verbinding van Sluis. Het overtollige water kon echter via een sifon van communicerende vaten onder de kanalen door naar de andere zijde afgevoerd worden. Na het oversteken van beide bruggen en de Damse Vaart die we een 100-tal meter volgen, slaan we de Spegelsweg in naar Oostkerke. Na een doortocht door het piepkleine centrum van Oostkerke gaat het nu naar het Leopoldkanaal waar we de oever volgen tot aan de Oostkerkebruggen die we oversteken en onze weg vervolgen terug richting ‘de Sifon’ langs het Schipdonkkanaal. Onderweg hadden we nog een mooi zicht op de dorpsmolen (1874) van Oostkerke. We volgen het jaagpad ca. 1.25 km en verlaten die aan de Romboutswervedijk. Dit is een historische dijk die Brugge via Damme, Oostkerke, Westkapelle en Heist met Uitkerke verbond. Beide uiteinden sloten aan bij de Genteledijk tussen Brugge en Uitkerke. Met deze dijken kon de eerste landwinning tussen Brugge en Sluis tot stand komen. Rechts van de weg strekt zich het natuurreservaat Romboutswerve uit. Het bultige grasland ligt 4 m boven het ebniveau van de zee. Het hobbelige reliëf ontstond doordat de inklinking van het veen niet overal gelijk was. Tenslotte wandelen we nog een stukje langs de Damse Vaart vooraleer we het gezellige centrum van Damme bereiken. Deze wandeling in een mooie streek krijgt een 8/10.

Advertenties

4 reacties op ‘Land van kanalen te Damme (21-08-2007)

 1. Inderdaad: patrijzen op foto 6. De foto van de hangbuikzwijntjes is heel erg leuk. Ook de andere foto’s zijn mooi. Zo te zien heb je ook een stuk op de GR 5a gelopen. Heel herkenbaar,

  Groetjes

  Like

 2. Damme is zeker een prachtige stad / streek. Ik ben ooit van De Panne naar Knokke gestapt, en vandaar naar Damme, om wat te bekomen van de tocht. Daardoor zal dit stadje altijd een speciaal plaatsje in m’n hoofd hebben denk ik.
  ‘k Ga er zeker nog eens heen, ze hebben daar trouwens heel lekkere pannenkoeken ;-))

  groetjes,
  thierry

  Like

 3. Ik heb niet zo ver van de Damse Vaart gewoond en ik was het echt beu om aldaar te wandelen. Nu is het lang geleden en de volgende keer dat ik aldaar ga wandelen, ga ik er zeker terug van genieten 🙂

  Like

 4. Hallo, wij zijn een koppeltje uit Oostende en het is een eeuwigheid geleden dat we Damme nog bezocht hebben, maar toen hebben we niet veel meer gezien dan de doorsnee toerist. Toch heeft Damme veel meer te bieden, qua geschiedenis en legendes. Kan er ons iemand eens wat meer vertellen over het ‘onbekende’ Damme.
  En weet er iemand of er ook nog jachthoornconcerten worden gegeven (bv tgv St Hubertusfeesten) ?
  Graag reageren op ons e-mailadres.
  Dank en lieve groetjes.

  Like

Reacties zijn gesloten.