Op verkenning in het Muziekbos en het land van Omer Wattez (24-08-2007)

Twee weken geleden deed ik een wandeling te Wortegem als voorproefje van de Vlaamse Ardennen. Vrijdag werd het tijd voor een verkenning van de echte Vlaamse Ardennen, nl. wandeling nr. 54 (13 km, niet bewegwijzerd) uit het ‘Groot Wandelboek Vlaanderen’. Aan de rand van Ronse bevindt zich een 148 m hoge beboste heuvel met de naam Muziekbos. De ‘berg’ en de omgeving hebben wandelaars het hele jaar door veel te bieden. We vertrekken aan de Chalet Boekzitting met stralend weer en volgen de GR5A het Muziekbos in. Het is hier heel rustig. Na een tijdje verlaten we het GR-pad en komen we aan de rand van het bos waar zich het eerste panorama aanbiedt. Langs de bosrand dalen we tot aan de spoorlijn Gent-Ronse die we voorzichtig oversteken. Dan volgt een mooi stukje langs een beekje. Het pad is grillig en de netels overal. Uiteindelijk komen we op asfalt terecht en stijgen we terug op de zuidflank van het Muziekbos naar de Prolstraat. Hier staan grote villa’s broederlijk naast landelijke huisjes. Hier en daar zijn er doorkijkjes naar het centrum van Ronse. We gaan dan via een steile afdaling in de Houtstraat terug naar onverharde en drassige wegen. Twee MTB’ers klimmen hier naar boven en geraken er ook. Ik zou het zeker niet kunnen. Via een pad tussen twee weiden, dat je nog moeilijk een pad kunt noemen omdat het volledig geërodeerd is en vol met water staat bereiken we een beek en gaat het langs een maisveld tot aan de Trogstraat waar de GR129, GR122 en GR5A samen lopen. Wij moeten echter rechtdoor waar deze paden links afslaan en klimmen via een lastige, drassige weg naar het gehucht Breucq. Op een bepaald moment zijn er zelfs paletten neergesmeten om een heel nat stuk te overbruggen maar er waren er niet genoeg en ik heb er natte voeten aan overgehouden. Gelukkig droogt alles snel op met het warme weer. Bovengekomen hebben we een mooi zicht op de uitlopers van het Muziekbos. 

DSCN7031b[1]
Klik op de foto voor de volledige reeks

 

Na een korte rustpauze om effe weer op adem te komen, gaan we door het kleine gehuchtje en verlaten dit al snel om langs bos en weiland eventjes op Waals grondgebied te wandelen. Via een holle weg komen we terug op Vlaamse bodem en daarna volgt een afdaling naar de kapel bij Doorn. Rechts hebben we een mooi zicht op het 26ha grote staatsbos Terrijst. Aan de kapel slaan we een stijgende aardeweg in die ons naar de wijk Koekamer brengt. Boven worden we weer beloond met een prachtig panorama. Dan gaat het via een voetbalveld verder naar een hellingbos. Hier heb je echt de routebeschrijving nodig want van paden was er nauwelijks sprake. Het bos wordt waarschijnlijk weinig gebruikt door wandelaars en het was er donker en zeer nat. Ik zou er niet graag in verdwalen. Gelukkig klopte de routebeschrijving en bereikten we al snel de kerk van Louise-Marie. Daar volgen we de GR129 en stijgen we terug door het Muziekbos naar Chalet Boekzitting. Dit was een heel mooie wandeling (9/10) met prachtige panorama’s, rustig en veel onverharde wegen. Na regenweer best stevige schoenen dragen want dan liggen de paden zeer drassig en met TEVA-sandalen alleen hou je je voeten niet droog. De wandeling is absoluut niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Een aanrader!

Advertenties

2 reacties op ‘Op verkenning in het Muziekbos en het land van Omer Wattez (24-08-2007)

 1. Heel mooie streek daar. Ik was er vorige week nog, zij het voor een kortere tocht van 8 km (sneukeltocht). Toch zeker een streek om nog naar terug te keren. Het muziekbos zelf werd vorige week wat overgeslagen, maar als ik de foto’s zie, wil ik er meteen weer heen ;-))
  groetjes,
  en nog veel wandelplezier !

  thierry

  Like

 2. Helaas hebben wij de zon zaterdag niet veel gezien. Pas na 16u kwam ze heel even piepen. Voor de rest was het een mooie wandeling in Ressegem. Mooie foto’s van het Muziekbos. Ik ben afkomstig van de streek : Oudenaarde (Vlaamse Ardenennen) en weet dat het daar zeer mooi is. Tot de volgende! Fijne avond.

  Like

Reacties zijn gesloten.