Rooigemsebeek wandelroute te Mullem (26-08-2007)

Zondag heb ik wandeling nr. 10 (13.5 km, bewegwijzerd) uit ‘De 75ste mooiste fiets- en wandelroutes van België’ (Lannoo) gedaan. De eigenlijke start ligt te Mullem maar ik startte aan de kerk te Wannegem. Een folder van deze route is ook te verkrijgen bij de Dienst toerisme van Oost-Vlaanderen. De streek is licht glooiend en ook hier heb je al mooie panorama’s. In Wannegem wordt er kleine lus gemaakt van een 3-tal kilometer met de houten staakmolen ‘de Schietchampettermolen’ telkens in zicht. Deze eigenaardige naam berust op een waargebeurd feit, want ooit schoot een veldwachter (champetter) een kogel in de molenkast. Aan deze molen gaat het dan richting Huise op een heel slechte kasseiweg. Wannegem-Lede is gekend van de Vlaamse wielerklassiekers maar ik denk niet dat deze weg erin opgenomen wordt. Hij zou alleszins passen in Parijs-Roubaix. We passeren de toegangspoort van het kasteel De Ghellinck maar van het kasteel zelf is er niets te zien. Hier wandelen we gelijk met de GR129 en later zal onze route af en toe nog eens samenvallen met dit lange-afstandswandelpad. Waar de kasseiweg overgaat in beton, komt het minst mooie gedeelte van de route. Alhoewel ik denk dat er mooie uitzichten zouden zijn indien er geen maïs stond. Gelukkig is er even een zijsprong naar een onverharde weg die langs de Huisekoutermolen passeert. Dan gaat het van Huise naar Mullem terug langs een wat saaie weg.

DSCN7064b
Klik op de foto voor de volledige reeks

Maar vanaf Mullem naar Wannegem is de wandeling een absoluut pareltje. In Mullem zelf zou je denken dat de tijd is blijven stilstaan. Het meest opvallende in Mullem zijn de gebouwen, die allemaal dezelfde kleuren hebben: okergeel geschilderde muren en een rood pannendak. De okergele kleur wees op de afhankelijkheid van het kasteel van Mullem. Zodra de dorpskom achter je ligt, en je je tussen de velden bevindt, krijg je gezelschap van de Rooigemsebeek. We volgen nu een tegelpad langs deze beek en blijven op dit pad tot in Lede. Daar moeten we een 100-tal meter de weg delen met de auto’s (maar er waren alleen maar fietsers) en al snel gaat het weer via een mooi tegelpad terug naar Wannegem. We passeren nog het kasteel De Ghellinck aan de voorkant maar de haag is te hoog om er iets van te zien. Nog een klein lusje te Wannegem brengt ons terug aan de kerk. Een mooi, rustige wandeling (8.5/10).

Advertenties

Een reactie op “Rooigemsebeek wandelroute te Mullem (26-08-2007)

  1. Gisteren hebben wij deze wandeling ook gedaan. Zeer mooie tocht en het is leuk om uw zomerversie eens te vergelijken met onze winterversie.

    Groetjes

    Like

Reacties zijn gesloten.