Het Kwenenbospad te Merelbeke (08-09-2007)

Ik had een folder liggen van de wandelroute ‘Het Kwenenbospad’ (13 km) te Merelbeke en vond dat het eens tijd werd om deze wandeling te doen op een onverwachte, vrije zaterdagnamiddag. De start ligt aan de Sint-Hendrikuskerk in de wijk Kwenenbos te Merelbeke. De naam van de route komt van het feit dat Gerberga (10° eeuw), dochter van de Duitse koning Hendrik I, een koningin-weduwe was en in de volksmond ‘kwene’ (gelijk aan het Engelse queen) genoemd werd. Zij had het domein Crombrugge (nu Merelbeke) in bezit en de naam Kwenenbos herinnerd nog altijd aan haar vroegere aanwezigheid. Via de Sint-Elooistraat gaat het eerst door een woonwijk. Na het verlaten van de bebouwde kom krijgen we zicht op de kerk van Bottelare maar we slaan links af langs het Sint-Annabos en het Gentbos naar de wijk Hollebeek en het Hollebeekpark. Daarna bereiken we een 3e woonwijk waarvan de straatnamen uit vogelnamen bestaan en via een voetweg gaat het door het Kwenenbospark. Vervolgens moeten we een sterk stijgend pad nemen naar het hoogste punt van deze route waar de watertoren van Merelbeke staat. Terug door een woonwijk gaat het verder langs nieuwbouw. Via de Bergwegel dalen we terug in de Scheldevallei waarbij we een mooi panorama krijgen op deze vallei. We passeren nog een kasteel waar de ‘kwene Geberga’ ooit nog zou hebben verbleven.

DSCN7625b
Klik op de foto voor de volledige fotoreeks

Dan steken we de Gaversesteenweg over en volgen de mooiste, laatste 3 kilometers van de route. Hier geen wijken meer maar de Melsenbeek, de Scheldemeersen en de oude Scheldemeander ‘de Sint-Elooisput’ met Sint-Elooiskapel. Langs de meander gaat het naar de trekweg langs de Schelde die we volgen tot de volgende oude Scheldemeander ‘de Schelderodeput’. Ik zie plots een blauw vogeltje wegvliegen en ik denk dat het een ijsvogel was maar het ging zo snel dat ik het niet goed heb kunnen zien. Dan gaat het via een rustige weg omzoomd door hoge bomen terug naar de Gaversesteenweg en naar het startpunt. Een rustige route die wel door veel woonwijken ging maar toch veel voetwegen en parken opzocht. En nu ik eindelijk een huisje heb gevonden, heb ik veel inspiratie kunnen opdoen voor een nieuwe voordeur ;-). Het laatste deel was dan pure stilte en genieten van de natuur en daardoor krijgt de wandeling toch een 7,5/10.

Advertenties

3 reacties op ‘Het Kwenenbospad te Merelbeke (08-09-2007)

 1. met uw nieuw huisje. Het is een mooie streek, daar langs de oude scheldemeanders. We hebben er al een paar keer gewandeld bij wandelclub Merelbeke en zijn telkens weer verrast door de rust zo dicht bij de stad.

  Like

 2. Ik heb er ooit eens met een hevige kater gewandeld. En toen ik het bos uitkwam stond daar als geroepen een cola-automaat die ik dan ook plunderde om m’n nadorst te lessen ;-).

  Like

 3. Amaai, het zal wel waar zijn.
  Een ding is zeker. Het is daar goed wandelen. Puur genieten van de parkachtige woonwijk, en de enigszins ruige natuur langs de meanderende Schelde armen.

  Like

Reacties zijn gesloten.