Kuieren in het West-Vlaamse Heuvelland te Kemmel (06-10-2007)

Zaterdag was het een prachtige dag om te wandelen en dat tesamen met een mooie streek zorgde dus voor een geslaagde wandeldag. We deden wandeling nr. 67 (14,3 km; niet bewegwijzerd) uit het ‘Groot Wandelboek Vlaanderen’. We vertrokken aan de Dries van Kemmel met kiosk en het standbeeld van ‘het Gaperke’. Deze spotnaam werd gegeven door de Ieperlingen toen de Kemmelnaren voor het eerst met hun koopwaar naar Ieper kwamen waarbij hun mond openviel bij het zien van de prachtige gebouwen. Via een onverhard pad gaat het langs de rand van het kasteelpark met het gemeentehuis van Heuvelland. We passeren een Britse begraafplaats en steken de Kemmelstraat over en wandelen richting Nieuwkerke. Hier hebben we een weids uitzicht op de kerk van Nieuwkerke, Wulvergem en Mesen. Door de eerste wereldoorlog worden hier nog veel niet-ontplofte oorlogstuigen gevonden en langs de weg zitten 2 obussen in een afsluiting. Via een onverharde weg dalen we naar de Douvebeek en steken die over. Hier hebben we een mooi zicht op de Kemmelberg met 156 m de hoogste top van West-Vlaanderen. Daarna gaat het terug naar de Kemmelstraat die we oversteken en via een onverhard pad gaat het stijgend naar Nieuwkerke. Daar waren verschillende wegen afgesloten voor een wielerwedstrijd. Dit was waarschijnlijk geen plaatselijk koerske want de rijkswacht vloog rond met een helikopter en toen we naar huis reden, passeerden we de Quick-Step bus en een Rabobank auto op de snelweg. Snel waren we uit het centrum van Nieuwkerke en via een heel drassige grasweg ging het richting Walletjes. Daar kregen we een heel mooi panorama van de West-Vlaamse en Noord-Franse heuvelrug met oa. de Catsberg, de Zwarteberg, de Rodeberg, de Scherpeberg, de Monteberg en de Kemmelberg. Via een aardeweg midden door de velden daalden we terug af naar de Douvebeek.  Ondertussen kregen we gezelschap van de GR128 die we blijven volgen tot aan de voet van de Monteberg.

DSCN7912b
Klik op de foto voor de fotoreeks

 

Na een terrasje bij de wijngaard van de Monteberg is het klimmen geblazen op de Monteberg. Ondertussen hebben we een mooi zicht op Dranouter (gekend van het jaarlijks folkfestival) en Loker. Via een holle weg verlaten we de Monteberg. We zien hier ook veel andere wandelaars die vooral de provinciale wandelroute ‘Het Kemmelbergpad’ volgen. Dan volgt het laatste stuk langs de GR5 en via een aardeweg beklimmen we de Kemmelberg. We komen uit op de kasseien van de Kemmelberg aan de ‘Ossuaire du Mont Kemmel’, een Franse massabegraafplaats van 5294 soldaten die op 25 april 1918 bij de Slag om Kemmel sneuvelden. We nemen niet de 23% stijgende kasseienhelling maar gaan rechtdoor via de Lokerdreef door het bos. Aan een kruispunt van paden nemen we de trappen naar de top van de Kemmelberg waar een militaire communicatietoren en nog een uitkijktoren staat. Door het bos dalen we terug richting Kemmel waarna we door het kasteelpark terug de Dries bereiken. Deze wandeling krijgt een 9/10. Er was een aangename afwisseling van onverharde en verharde paden, mooie panorama’s, afwisselend. Een aanrader!

Advertenties

5 reacties op ‘Kuieren in het West-Vlaamse Heuvelland te Kemmel (06-10-2007)

  1. Mooie omschrijving van je wandeling, ik wandelde precies gelijk mee. Ken deze streek op mijn duim, amper 20km van ons huis.De wielerwedstrijd die daar voorbij kwam was de internationale beroepsrennerswedstrijd ” Franco – Belge ” die aankwam in Poperinge. Gewonnen door Steegmans.

    Like

  2. Vorige zaterdag zat ik ook in Heuvelland en ook op wandel, nl Zonnebeke en Ieper. Volgend jaar gaat die Euraudax door in Westouter. Ik schrijf ze alvast in m’n agenda.

    Like

Reacties zijn gesloten.