Prachtige panorama’s in de Vlaamse Ardennen te Kwaremont (20-10-2007)

Terug prachtig weer dit weekend dus wandelschoenen mee en op weg naar Kwaremont waar ik wandeling nr. 53 (14,5 km; niet bewegwijzerd) uit het ‘Groot Wandelboek Vlaanderen’ (Lannoo) deed. Kwaremont is vooral gekend van de Ronde van Vlaanderen maar ook vele kunstenaars hebben zich hier gevestigd. De start is aan de kerk van Kwaremont die overal te zien is door zijn hoge ligging. We verlaten Kwaremont via de Ommegangstraat en komen uit op de Broektestraat, beter gekend als een deel van de beklimming van de Oude Kwaremont. Via een aardeweg krijgen we een mooi zicht op de Scheldevallei. We komen op een betonweg maar al snel krijgen we gras onder de voeten. Hier hebben we een mooi panorama op de platte toren van de Sint-Walburgakerk te Oudenaarde, de Koppenberg en de Paterberg. Ik moet telkens uit de kant gaan want er is hier een MTB-tocht (Koppenberg VTT) aan de gang. De rest van de wandeling ga ik ze nog meerdere malen kruisen. Zij liever dan ik want het lijkt me geen gemakkelijk parcours.

DSCN8080B
Klik op de foto voor de volledige fotoreeks

Na de grasweg gaat het richting Paterberg die we via de kasseiweg Paterbergstraat beklimmen. Hoe dat die wielrenners dat doen, amaai. Het laatste, steilste stuk is zelfs voor een wandelaar al redelijk lastig. Bovengekomen is het tijd voor een korte lucnhpauze met prachtig zicht op het kerkje van Kwaremont en de Paterberg. 2 fietsers geraakten boven met veel moeite. Chapeau! Na een kwartiertje pauze gaat het verder via rustige asfaltwegen, gras en grind en een steile afdaling via de straat Rampe naar een dicht bos zonder duidelijk wandelpad. Omgevallen bomen en dood hout dwingen ons meerdere malen tot een ommetje. Aan de hoek van een wei moeten we naar rechts over een pril beekje via enkele stammetjes. Daarna klimmen we naar de drukke weg Ronse-Kluisbergen waar we een doorgang door de braamstruiken moeten zoeken. Deze passage door het bos kennen slechts weinigen en het is er dan ook heel rustig.  We komen uit op de Kraai en via de Kraaistraat bereiken we de GR5A Zuid die we volgen tot aan de Vierschaar in het Kluisbos. Eerst nog naar het monument ter herdenking van Karel van Wijnendaele, sportjournalist en promotor van de Ronde van Vlaanderen en dan naar het Kluisbos. De GR5A loopt hier samen met de Vlaanderen Fietsroute waarvan we een stuk eind augustus gefietst heb. Nu loopt de route in de andere richting en te voet heb je toch meer tijd om rond te kijken. In het Kluisbos moet ik de weg terug delen met de vele MTB’ers. Gelukkig is er een afzonderlijk wandelpad naast de grindweg en kunnen zij zonder problemen doorrijden. Na een goede 1,5 km komen we aan de Vierschaar waar we recht een mooie, dalende bosweg inslaan. We negeren alle afslagen en eenmaal uit het bos krijgen we een mooi zicht op het dorpje Kwaremont. Ook de verschillende kleuren van de bomen van het Kluisbos zijn hier prachtig. We dalen verder wat betekent dat we straks wel helemaal terug omhoog moeten naar Kwaremont. Bij een kapel hebben we de keuze: een korte, steile beklimming of lange, minder steile beklimming. Ik kies voor het tweede omdat ik de korte, steile beklimming nog ga doen via de dagstapperwandeling te Kwaremont. Langzaam stijgend krijgen we terug een mooi zicht op de Scheldevallei (helaas met een storende elektriciteitscentrale van Ruien). Via een kronkelende grindweg en aardeweg gaat het naar de weg Kluisbergen-Ronse die we oversteken. Dan gaat het via een aardepad naar de kasseien van het laatst deel van de Kwaremontbeklimming (het zogenaamde vals plat) terug naar de kerk van Kwaremont. Dit was een heel mooie wandeling met verschillende mooie panorama’s, goede afwisseling in wegen, bos en open velden. Een 9,5/10 waard.

Advertenties

7 reacties op ‘Prachtige panorama’s in de Vlaamse Ardennen te Kwaremont (20-10-2007)

 1. Een heel mooie streek waar we graag gaan wandelen. Aan het Kluisbos heb ik nog mooie herinneringen. Prachtige sfeerfoto’s, heb er van genoten. Met zulk mooi herfstweer en die prachtige kleuren is wandelen een waar genot.

  Like

 2. Prachtige foto’s en deze bevestigen mijn mening: het mooiste van Oost-Vlaanderen is de driehoek Oudenaarde – Ronse – Geraardsbergen. Het is genieten en blijven genieten !

  Like

 3. Met ‘Omloop Kluisbergen’ ben ik al verschillende keren in die streek geweest en het is ééntje van de mooiste in de omtrek. En de kuitjes kunnen zich eens lekker opspannen.

  Like

 4. Goedendag,

  De redactie van Medium4You heeft de artikelen van uw weblog, Wandelen in
  Vlaanderen & België, gelezen en van hun kwaliteit en originaliteit genoten.
  Wij vragen u daarom toestemming om eventueel een paar artikelen van uw weblog
  op Medium4You te kunnen publiceren, volgens de voorwaarden voor publicatie en
  gebruik van Medium4You, met name het stuk “Prachtige panorama’s in de Vlaamse
  Ardennen te Kwaremont” dat wij heel interessant vinden.

  Medium4You is een Belgische actualiteiten site die de bijzonderheid heeft om tweetalig
  nederlands-frans te zijn.

  Medium4You is een gratis website bedoeld voor meningsuiting en debatten,
  toegankelijk voor iedereen. Deze website wordt ter beschikking gesteld van alle
  inwoners van België en elders, in de hoop dat zij zich dit medium van
  meningsoverdracht, experimenten en ideeën zullen toeëigenen.

  Wij willen verduidelijken dat er geen publicitaire campagne wordt voorzien in
  deze fase. Elk artikel wordt onder een pseudoniem of een eponiem gepubliceerd,
  dat door de auteur wordt gekozen, en ook met de verwijzing naar de blog in
  kwestie, indien het gevraagd wordt.

  Wij zouden het echt op prijs stellen als wij enkele van uw
  artikelen zouden kunnen publiceren op Medium4You, waar talrijke andere
  talentvolle auteurs zich reeds uitspreken.

  Wij zouden het eveneens appreciëren om met u te corresponderen en op eventuele
  vragen die u zou hebben te antwoorden.
  Medium4You is volledig gratis en zeer toegankelijk. U kunt zich als redacteur
  inschrijven op elk moment: http://www.medium4you.be

  Graag tot ziens op Medium4You,

  Het redactieteam van Medium4You

  Like

Reacties zijn gesloten.