Wandelen in de potpolder te Bazel (28-10-2007)

Zondag 28 oktober ging het wat verder van huis voor een wandeling in en rond de potpolder te Bazel (Kruibeke, 14.7 km, niet bewegwijzerd) uit het ‘Groot Wandelboek Vlaanderen’ (Lannoo). Ik had nog nooit van dit dorpje gehoord maar aangekomen bleek het een klein en aangenaam dorpje te zijn met een gezellig centrum. De start is aan de kerk van Bazel en via een Windsor-achtige toegangspoort komen we in het park van het kasteel van Wissekerke. We wandelen rond de vijvers en verlaten het park waar we nog een zicht krijgen op de eerste gietijzeren hangbrug van het continent. Daarna gaat het verder via een lange, kaarsrechte grindweg naast een niet echt frisruikende sloot. De potpolder bestaat uit 3 delen en hier wandelen we langs het moerasbos. Wat verder trekken we via een kasseiweg door het bos waar duidelijk te zien is hoe drassig de grond is. Ze zijn hier bezig met aanpassingswerken om een gecontroleerd overstromingsgebied te creëeren en overal staan borden die waarschuwen voor drijfzand. Na het bos komen we aan het tweede deel van de potpolder: een zanderige rug met voornamelijk akkers. Langs de Rupelmondse kreek gaat het kronkelend verder naar de Scheldedijk. Daar krijgen we een zicht op de monding van de Rupel in de Schelde met bijkomende industrie.

DSCN8217b
Klik op de foto voor de volledige reeks

We volgen deze dijk met graspad een 5-tal kilometer waarbij we het laatste deel van de potpolder kunnen bewonderen met de vochtige weilanden. We passeren het Kallebeekveer naar Hemiksem. Ter hoogte van de monding van de Barbierbeek die zorgt voor de afwatering van de laaggelegen gebieden doen we een lus rond de Kruibeekse polder. We verlaten de dijk thv. een pompgemaal en tussen 2 grachten door gaat het richting Kruibeke waar we aan het einde van de polder via grindwegen terug keren naar de monding van de Barbierbeek. We volgen nu de kronkelende dijk langs de Barbierbeek met zijn vele waterplassen. Na dit hele mooie stuk gaat het via kasseiwegen terug naar Bazel. Deze tocht was een heel, heel rustige wandeling. Je komt geen auto en bijna geen huis tegen, enkel wandelaars en fietsers delen je weg. Landschappelijk niet echt een afwisselende wandeling en vooral het stuk op de Scheldedijk is wat lang maar het is er wel aangenaam wandelen. Een 8,5/10 waard. De route kun je bezichtigen op http://www.routeyou.com/route/view/5973.nl.

Advertenties

4 reacties op ‘Wandelen in de potpolder te Bazel (28-10-2007)

 1. Ik ken die streek op mijn duimpje en het is er inderdaad heel rustig toeven, waar de Rupel in de Schelde stroomt ligt mijn dorp. Echt niet zo ver dus.

  Like

 2. Mijn vroegere wandelclub ‘De Lachende Klomp’ houdt er jaarlijks de barbierbeektocht, dus de streek is mij ook bekend. Vooral het centrum van Bazel met zijn restaurants en terrasjes is mij nog meer bekend 😉

  Like

 3. Wat een prachtige foto van die rode boom ! Ik sta iedere keer versteld van die mooie herfstkleuren. Morgen trek ik naar Knokke-Heist, naar ’t zeetje en dat is één van mijn lievelingslocaties om te wandelen. En ze hebben daar zo’n lekkere soep.
  Prettig (wandel)weekend !

  Like

 4. De mooie boom (japanse esdoorn) is het enige dat nog overgebleven is van het polderhuis “Shoutheetehof”, eertijds eigendom van Ridder De Schoutheete de Tervaerent. Het polderhuis is nu afgebroken voor de aanleg van de potpolder. Ook de mooie polder is nu grotendeels verdwenen. Uw foto’s en beschrijving zijn een pareltje voor de toekomst.
  Bedankt voor de prachtige foto’s !

  Like

Reacties zijn gesloten.