Landelijke rust in het Land van Asse (12-05-08)

Op Pinkstermaandag trokken we naar Asse voor een wandeling van 14,7 km (wandeling nr. 32, Groot Wandelboek Vlaanderen, Lannoo). We vertrokken op het gezellige marktpleintje van Asse en trokken langs de kerk richting de vallei van de Asbeek. We werden vergezeld door verschillende wandelaars en het bleek om de 16e Kravaaltochten te gaan, een organisatie van W.S.V. Horizon Opwijk. Onmiddellijk kregen we onverharde paadjes onder onze voeten geschoven en dat zal bijna de hele tocht zo zijn. Na het valleitje stegen we naar Asbeek en vandaar ging het richting het Morettekasteel op de Moretteberg. Het kasteel zelf kregen we niet te zien. Voorbij het kasteel kwamen we aan het café ‘In de koekoek’ maar het was helaas niet open. We steken de drukke Edingsesteenweg over en volgen nu de Kruisborre, een reeks van verschillende kapelletjes van de devotie van miraculeuze kruisen. Het gaat hier goed omhoog en naar beneden.

DSCN0431B
Klik op de foto voor de volledige reeks

 

Na de Kruisborre gaat het nu richting het kasteel Hoogpoort en langs het kasteel Nieuwermolen. Tot nu toe hadden we nog af en toe schaduw maar vanaf dit laatste kasteel was het bakken in de blakende zon. Na het kasteel liepen we langs de E40 wat wat storend lawaai opleverde. Uiteindelijk moesten we richting een hopveld dat ondertussen al verdwenen was en dan verder langs een boerderij maar we stoten op bordjes met verboden toegang – privéterrein. Dan maar helemaal terug en via de gewone weg kwamen we ook aan de boerderij. We vroegen ons af of het nu echt privéterrein was geworden of of de eigenaar geen wandelaars op zijn terrein wilde want ook een plaatselijke wandelroute volgde dat pad. We werden nu in de richting van Tenberg gestuurd en dat betekent terug klimmen. Langs akkers op smalle paadjes gaan we verder. We komen geen cafeetjes meer tegen en onze drinkbus is stilaan leeg en we verlangen nu naar het eindpunt waar een markt vol terrasjes lonkt. Terug langs het kasteel Hoogpoort gaat het nu via grote villa’s richting Asse via leuke paadjes. Uiteindelijk belanden we op de markt waar we snel onze dorst lesten. Voor mij was deze streek een echte ontdekking en ik kom met plezier terug. Een wandeling met veel afwisseling en veel onverharde wegen (9/10).

5 reacties op ‘Landelijke rust in het Land van Asse (12-05-08)

 1. Dat gaat hier nogal een gang! Twee mooie reeksen. ’t Is ook zo prachtig wanneer het landschap een beetje heuvelachtig is, niet? Je hebt meteen wat diepte in de foto’s die je neemt. Het platte land heeft ook z’n charmes uiteraard, maar als ik moet kiezen…dan de heuvels!

  Like

 2. Zo te zien heb je weer twee prachtige wandelingen achter de rug. Die blauw-gele strepen zijn normaal gesproken van fietsroutes, al ben ik het bij dat licht blauw niet zeker. Streek GR’s zijn meestal geel-rood.

  Like

 3. heel mooie wandelingen in mooie streken. In Asse is het inderdaad wel wat jammer dat je steeds geconfronteerd wordt met die autostrades. Ach, we zullen het maar niet aan ons hart laten komen, en gewoon genieten van het landschap zeker 😉

  groetjes,
  thierry

  Like

 4. Hier in het mooie Pajottenland heb ik al een paar honderd km rondgestapt en het blijft heel mooi, op foto 19 is er niets gezaaid maar er zijn in deze zanderige bedding wel aardappelen machinaal gepoot, mysterie opgelost dus.

  Like

 5. Met volle zon en een dicht bladerdek heeft dit landschap iets feestelijk, zoals je foto’s bewijzen. Wij kwamen er in de paasvakantie op een grijze dag en dan oogde het allemaal nogal triest. Misschien moet ik Asse eens een tweede kans geven…

  Like

Reacties zijn gesloten.