Waarschoot: Waterwegen en vijvers verkennen (22-07-2008)

Eindelijk een warme zomerdag! Deze keer geraakte ik iets vlotter uit bed na de Gentse Feesten omdat het niet zo heel laat geworden was en ik pas afgesproken had om 12.30u en dus lang kon uitslapen. We trokken naar Waarschoot voor een wandeling van 17.5 km (voor mij dan toch) (wandeling nr. 59 uit het ’Groot Wandelboek Vlaanderen’ van Lannoo). Eenmaal geparkeerd valt mijnen frank dat ik de routebeschrijving vergeten ben. Gelukkig had ik die juist voor vertrek gelezen en omdat er veel rechte stukken in zaten, besloten we op mijn geheugen te vertrouwen. We startten aan de kerk van Waarschoot die afbrandde op nieuwjaarsnacht 2001-2002 waarbij alleen de toren onbeschadigd bleef. De restanten van de kerk zijn er nog en een nieuw gedeelte is achteraan bijgebouwd. Via rustige wegen verlaten we de bebouwde kom en over een grindweg gaan we richting de spoorlijn Eeklo-Gent. Hier moesten we normaal de spoorweg oversteken  en langs de spoorlijn richting Eeklo stappen maar ondertussen is dit niet meer mogelijk. Je kan wel de route vervolgen aan dezelfde kant van de spoorlijn over een mooi, nieuw betonnen fietspad en aan de volgende overweg  vind je de grindweg terug die je naar de N9 leidt. We moesten helaas deze drukke baan een 200-tal meter volgen tot aan de ingang van het Provinciaal Domein Het Leen. Via een lange toegangsdreef kom je uiteindelijk in het domein terecht. Het is duidelijk dat het leger hier vroeger een munitiedepot had. De gebouwen en betonwegen herinneren hier nog aan. Onze wandeling ging recht door het domein over een brede, betonnen weg en we hadden niet echt het ‘bosgevoel’. Maar ik kom hier nog terug als ik de wandeling uit de Dagstappergids Oost-Vlaanderen doe waarbij het domein iets uitgebreider verkend wordt (hopelijk over niet teveel betonwegen).

DSCN1136B

Klik op de foto voor de volledige reeks

We verlaten het domein aan de Vaartkant en komen aan het Schipdonkkanaal of afleidingskanaal van de Leie. Via aardewegen en graspaden wandelen we 2,3 km langs dit kanaal tot aan de monding van de Lieve. Daar gaat de ‘normale’ route (14.4 km) langs de Lieve richting het gehucht Beke en omdat mijn wandelgezelschap 17.5 km iets te lang vinden, gaan zij hier verder. De dagstapperwandeling gaat ook langs de Lieve en daarom  kies ik voor de uitbreiding van 6 km en vervolg mijn weg nog een heel stuk langs het kanaal tot Zomergem. Verschillende reigers rusten uit in de weiden langs de oever. In Zomergem verlaat ik het kanaal en gaat het via zeer rustige wegen naar het gehucht Beke.  Het open landschap kreeg ik helaas niet te zien want weer was de maïs de spelbreker. Het was net alsof ik in een groot doolhof liep en zonder kaart twijfelde ik of ik nu wel de juiste weg volgde. Een belbushalte met kaart toonde aan dat mijn geheugen nog altijd goed was en uiteindelijk kwam ik aan het gehucht Beke aan de Lieve waar mijn wandeling terug aansloot op de ‘normale’ route. Nog 2.6 km restten ons naar het startpunt dat bereikt werd via rustige wegen. Het eerste deel van de wandeling tot aan de splitsing met de uitbreiding is zeker de moeite. De uitbreiding biedt niet echt een meerwaarde en persoonlijk zou ik aanraden om langs de Lieve verder te wandelen. De wandeling krijgt een 8.5/10.

Waarschoot: Waterwegen en vijvers verkennen (17,5 km) at EveryTrailhttp://www.everytrail.com/iframe2.php?trip_id=31404&width=415&height=300Map created by EveryTrail:GPS Geotagging

Advertenties

4 reacties op ‘Waarschoot: Waterwegen en vijvers verkennen (22-07-2008)

  1. Maïs : ideaal om doolhoven mee aan te leggen of verstoppertje te spelen maar inderdaad, het maakt het landschap bijzonder gesloten. Geef mij maar de wuivende korenvelden.

    Like

Reacties zijn gesloten.