Herzele: Van het ene kerkdorp naar het andere (09-08-2008)

De eerste dag van mijn verlof en goed weer. Natuurlijk staat er dan een wandeling op het programma. Met het wisselvallig weer die ze voorspellen, moet men van elke mooie dag profiteren. We gingen wandelen met start te Herzele (wandeling nr. 52, Groot Wandelboek Vlaanderen, 17.1 km). We vertrekken aan het Schepenhuis en verlaten al snel de dorpskern via een smal paadje langs een kasteel. We worden meteen vergezeld door 2 wandelaars die dezelfde wandeling doen en zullen ze later nog eens ontmoeten. We krijgen een mooi zicht op het kerkje van Ressegem en zijn onmiddellijk door het kleine dorpje. Daarna volgen golvende veldwegen naar het dorpje Aaigem met nieuw aangelegd en rustig centrum. Vervolgens gaan we naar de Frankische Dries van Aaigem die nog mooi bewaard is. Wat dan volgde was een subliem deel. We daalden af naar de Molenbeek en liepen door een prachtig stukje natuur langs de Holbeek. Het pad was regelmatig overwakkerd met netels maar met een lange broek gaf dit geen problemen. Boven de horizon zagen we de kerktoren van Heldergem al piepen en een klim bracht ons naar het kerkje. We hadden gehoopt een terrasje te vinden maar we moesten op onze kin kloppen. Dan maar verder naar het volgende dorpje. We verlaten Heldergem via een mooi tegelpad maar op een bepaald moment slaan we te vroeg rechts af. We merken pas later deze vergissing op en een vriendelijke mevrouw bracht ons weer op de juiste weg. Gelukkig was het geen grote omweg. Op weg naar Woubrechtegem passeren we het hoogste punt van onze wandelroute en enkele grote vierkantshoeves.

DSCN1284B

Klik op de foto voor de volledige reeks

Plots worden we ingehaald door de 2 wandelaars die we in Herzele ook al zagen. Omdat ze voor ons waren, vroegen we of ze een terrasje gevonden hadden. Maar blijkbaar waren ze ergens verkeerd gelopen waardoor ze een grote omweg gedaan hadden. Eenmaal in Woubrechtegem vonden we 2 café’s, helaas zonder terras maar beter dan niets. Binnen hadden er al enkele stamgasten al genoeg gedronken en erg rustig was het er niet. Al snel vertrok ik voor de laatste 4,9 km. Mijn wandelpartners bleven nog wat en gingen rechtstreeks naar Herzele via een drukke weg. Over het kerkhof kwam ik op een tegelpad terecht dat uiteindelijk uitkwam op een grindweg. Er volgde een mooi en rustig stukje en daarna ging het over een kasseiweg naar de vallei van de Molenbeek. Ik passeer hierbij een kwekerij of liefhebber van struisvogels en lama’s en nog iets onbekends. De Molenbeek heeft een groot verval en vroeger waren er tussen Herzele en Aaigem wel 4 watermolens te vinden. Ik steek de beek over thv. de eerste molen maar veel zie ik niet. Na dit stukje gaat het terug naar Herzele via de oude spoorlijn Herzele-Geraardsbergen. Deze licht heuvelende streek heeft mij aangenaam verrast. Het is er rustig met veel tegelpaden en onverharde wegen. Het stukje langs de Holbeek was het mooiste van deze wandeling (9/10).

Herzele: Van het ene kerkdorp naar het ander at EveryTrailhttp://www.everytrail.com/iframe2.php?trip_id=36814&width=415&height=300Map created by EveryTrail:GPS Geotagging

Advertenties

3 reacties op ‘Herzele: Van het ene kerkdorp naar het andere (09-08-2008)

Reacties zijn gesloten.