Munkzwalm: watermolens langs de Zwalm (28-09-08)

De laatste keer dat ik ging wandelen was naar Munkzwalm. Toen hebben we niet de volledige wandeling uit het ‘Groot Wandelboek Vlaanderen’ kunnen doen en dus stond vandaag de rest van deze wandeling van 8,5 km op het programma. We vertrokken terug aan de Zwalmmolen en volgen het tegelpad tot aan Munkzwalm. De GR 122 zal ons een hele tijd vergezellen. In Munkzwalm lopen we even langs een asfaltweg maar daarna volgt een prachtig stuk langs de Zwalm. We komen aan de taverne ‘Klein Zwitserland’, een idyllisch plekje met vijver maar het is nog te vroeg om iets te drinken. Onmiddellijk daarna belanden we aan de Ijzerkotmolen die op zondag te bezichtigen is. Enkel het waterrad kun je zien maar deze molen is of was een van de oudste papiermolens van Vlaanderen.

DSCN9412B
Klik op de foto voor de volledige reeks

Daarna gaat het verder langs de Zwalm tot de Ter Biest molen. Nu hebben we wel behoefte aan een pauze en een lekkere Dame Blanche (met 5 bollen!) gaat er vlot in. We verlaten nu definief De Zwalm en via landelijke wegen keren we terug naar de Zwalmmolen. Je merkt dat de streek populair is bij dagjestoeristen. De terrasjes in de zon zaten vol en onderweg kwamen we heel veel wandelaars en fietsers tegen. Op de terugweg hadden we zicht op de steile helling van de Zwalmvallei en op de kerk van Sint-Denijs-Boekel en Munkzwalm. Een mooie wandeling (8,5/10) in een mooie streek, lus 1 vond ik net iets beter door de panorama’s. Maar in lus 2 is het wandelpad langs de Zwalm de topper.

Advertenties

7 reacties op ‘Munkzwalm: watermolens langs de Zwalm (28-09-08)

 1. Toch ongelofelijk hoeveel moois er nog te vinden is … Weeral een stukje Vlaanderen dat ik op het ‘to walk’ lijstje moet plaatsen.

  Like

 2. Munkzwalm heb ik alvast genoteerd op mijn agenda. Op 2 november zal het wel niet zo zonnig zijn.
  Ik vermoed dat de streek ook als het wat killer is een goed wandelgebied is.

  Like

 3. Nu ik de Zwalmstreek vandaag ook bewandeld heb, is het tof om even naar je verslag en je foto reeks terug te kijken.
  Het was zo een rijke wandeling dat ik besloten heb om die streek zeker nog eens te bewandelen.

  Like

Reacties zijn gesloten.