Cadzand: Wandelen langs ’t Zwin (04-10-08)

Ik had nog een folder liggen van de VVV-Zeeland met een wandeling van 18,5 km met start in Cadzand-Bad. Volgens routeyou.com is de route maar 15,8 km en ik denk ook dat deze afstand meer correct is. We vertrokken aan de VVV van Cadzand en via de Boulevard de Wielingen met dicht op elkaar staande zuilen wandelen we naar het standbeeld van ‘De Sluuswachter’ thv. de monding van het kanaalwater in de Noordzee. De sluiswachter is nu overbodig en alles gaat automatisch. Daarna gaat het via de Kievittepolder verder. Deze polder is eigenlijk geen echte polder maar is ontstaan op natuurlijke wijze doordat de duinen snel groeiden en daardoor een stuk strand van het water werd afgesloten. Nu grazen er Schotse Hooglanders bij het beheren van het landschap. Na de polder trekken we naar het duinpad waar we een mooi zicht krijgen op het Zwin. Vroeger had je hier een Zwingeul die diep het land binnendrong. Al in het begin kampten de steden die profiteerden van die geul al met het probleem van de verzanding. Uiteindelijk verzandde de zeearm volledig. Nu is het Zwin een grensoverschrijdend natuurreservaat. Door het kijken naar de vele watervogels en het fotograferen van het Zwin ‘verlies’ ik hier heel wat tijd. Uiteindelijk kom je aan de laatste grenspaal (nr. 369) tussen België en Nederland. De voorlaatste staat zelfs in het Zwin.

DSCN9480B

Klik op de foto voor de volledige reeks

Na dit prachtige stukje gaan we een voetgangersbrug over het kanaal over en gaan we langs dit kanaal richting Retranchement. Hier doen we de volledige wallenroute rond het meest zuidwestelijk gelegen dorp van Nederland. Deze wallen werden aangelegd in opdracht van Prins Maurits om aanvallers de toegang tot de Zwingeul te beletten. Ondanks de Franse naam is Retranchement een echt Nederlands dorpje, ook al wist men dit in Den Haag niet altijd. Bij een aanvraag van de burgemeester in 1945 om de elektrische straatverlichting in orde te brengen, kreeg men als antwoord: “Wendt u zich tot uw eigen regering in Brussel”. Het is zeer rustig wandelen op deze wallen. Een bijzonderheid onderweg is de “Drieling van Retranchement”. Grenspaal 364 is aangeduid met 3 palen. De echte grens lag in 1843 in het water van het Zwin. Aan weerszijden van het Zwin werd een richtpaal gezet en pas na de Zwinafdamming kon de juiste paal geplaatst worden. Beide uiterste palen laten zien hoe breed het Zwin in 1843 nog was. Een andere bezienswaardigheid is de Open Standermolen (1643) in dit gezellige dorpje. Het is de enige molen in de streek die rond zijn as draait. We keren nu terug naar Cadzand door alweer een ander landschap, nl. door de polders. In Cadzand volgt dan nog een laatste lus. Via het voetpad op de Noorddijk gaan we naar duinovergang nr. 12. Na de korte beklimming gaat het nu door de duinen terug richting Cadzand. Een volledig verhard pad loopt op de kam van de duinen en je hebt een prachtig zicht zowel op de zee als op het binnenland. Er stond een redelijke wind en het was heerlijk uitwaaien. Uiteindelijk kwamen we terug aan de VVV. Deze wandeling is een echte aanrader. Een heel gevarieerde wandeling langs het Zwin, langs het kanaal, rond en door het gezellige dorpje Retranchement, door de polders en door de duinen met zicht op zee. Een pluspunt van deze route is ook dat ze bijna volledig verkeersvrij is (enkel een stukje richting Cadzand en in Cadzand zelf). De wandeling krijgt dan ook een 9,5/10.

Advertenties

7 reacties op ‘Cadzand: Wandelen langs ’t Zwin (04-10-08)

 1. Mij treft altijd het enorme verschil tussen de Belgische en de Nederlandse kust. Het volstaat – zoals je wandeling bewijst – gewoon de grens over te stappen en je kunt er al niet naast kijken.

  Like

 2. ’t Zwin is inderdaad prachtig. Ik ben er een maand of twee geleden nog gaan mountainbiken. Een omgeving om nooi beu te worden. Heb trouwens ook genoten van je fotoreeks.

  Like

 3. Cadzand, ik heb er al dikwijls aan het strand gelegen, maar zo te zien kan je er ook toffe wandelingen maken. Heel sfeervolle foto’s trouwens. Je proeft als het ware het zout.

  Like

 4. Ik ben zelf in 1975 in Goes geboren maar heb in 1983 – 1986 ook in Zeeuws – Vlaanderen (Hulst en Axel) gewoond!!! Het Zwin moet een schitterend mooi gebied zijn en hier ga ik zeker nog eens een keer naartoe!! Ik hou van dit soort gebieden!!

  Like

 5. Hello from Norway. I found your blog nd your photos today, from Het Zwin. I read some Dutch, so that is not a problem, but I cannot write Dutch. I am planning a walking trip along the beach, all the way from Netherland to France. We will go in the end of february. We start in Cadzand Bad, and I wonder how we get over to the Belgian Side, without going far inland. Can we walk along the sea, take off the shoes, when the tide is low? If not, is the shortest route over that walking bridge? And how far / how much time do you think we will use for the shortest route from Cadzand Bad, over to the beach at the Belgian side? We have a long way to walk, in only 2 days, so we are looking for the shortes route over Het Zwin. I hope you can answer me, thanks for your answer. You can also contact me directly on my email brex@online.no
  Best greetings,
  Brynjulf, Norway

  Like

Reacties zijn gesloten.