Tiegem: Kerkwegels en weidse panorama’s tussen Leie en Schelde (29-11-2008)

Geen zonnige dag maar het was droog en dat kon ermee door om te vertrekken voor een wandeling uit het Groot Wandelboek Vlaanderen (Lannoo) van 19,8 km met start aan de kerk van Tiegem. De wandeling beloofde veel kerkwegels en panorama’s en die hebben we ook gekregen. Alleen jammer dat het wat nevelig was zodat de panorama’s niet altijd tot hun recht kwamen. Onmiddellijk na vertrek werden we via kerkwegels uit Tiegem weggeleid naar Tiegemberg. Het was redelijk fris (4°C) maar de beklimming via een tegelpad maakte dat we al snel warm kregen. Boven kregen we het eerste panorama op de Scheldevallei met de Kluisberg op de achtergrond. Daarna werden we naar het Sint-Arnolduspark met kapel gestuurd, een heilige die aanbeden wordt tegen oogziekten. Onderweg kwamen we verschillende malen gele pijlen tegen. We vermoeden dat deze voor de wandeltocht van de Waterhoekstappers zijn die doorgaat op zondag 30 november. Na het verlaten van dit mooie stukje gaan we nu verder richting Anzegem. Daarbij wordt ons de vallei van de Leie voorgeschoteld en krijgen we zelfs de zon te zien. Helaas houdt ze het niet lang vol en bij het bereiken van Anzegem moet ze het onderspit delven voor de wolken. Er volgde een stukje door een woonwijk maar daarna krijgen we terug panorama’s op de Oud-Moregembossen, Tiegemberg, Anzegem, de Scheldevallei en de Vlaamse Ardennen (allemaal in een nevelig sfeertje). Ondertussen gaat het richting Gijzelbrechtegem maar we worden eerst omgeleid via een klein lusje naar een kapel met uitzicht op Oudenaarde, de Koppenberg en de Vlaamse Ardennnen. Via een onverharde veldweg gaat het nu naar de kerk van Gijzelbrechtegem (Grijsloke in de volksmond).

DSCN0218B

Klik op de foto voor de volledige reeks

We dalen af in de Scheldevallei maar het is nog niet gedaan met klimmen. Via een mooi tegelpad worden we richting Kaster gestuurd dat op een vooruitgeschoven heuvel ligt van de heuvelkam tussen Leie en Schelde. Daar maakt de wandeling een klein lusje langs de omwalde Corbiehoeve en over de vroegere Romeinse heerbaan van Bavai naar de kust. Authentiek kun je ze zeker niet meer noemen want men is bezig met nieuwe kasseien te leggen. Vanuit Kaster ging het terug naar Tiegem dat net als Kaster op een vooruitgeschoven heuvel ligt. Hierbij hadden we zicht op de dampende elektriciteitscentrale van Ruien. Eenmaal boven kun je de wandeling nog verlengen met een 3,6 km lange lus over kerkwegels. Omdat de wandeling ons tot nu toe bevallen was, gingen we ervoor. Panorama’s kregen we niet meer te zien maar dat Tiegem rijk is aan tegelpaden kunnen we nu zeker bevestigen. Uiteindelijk gaat het via een zelfde stukje als bij de start terug naar de kerk van Tiegem. Ik vond dit een mooie wandeling (8,5/10 waard) alhoewel ze nog meer indruk zou maken bij een zonnige dag. Enkele mindere stukken waren enkele passages langs drukkere wegen.

Tiegem: Kerkwegels en weidse panorama’s tussen Leie en Schelde at EveryTrail
http://www.everytrail.com/iframe2.php?trip_id=83741&width=415&height=300
Map created by EveryTrail:GPS Geotagging

Advertenties

6 reacties op ‘Tiegem: Kerkwegels en weidse panorama’s tussen Leie en Schelde (29-11-2008)

 1. Je hebt gelukkig ook het betere dagje van het weekend uitgekozen voor je wandeling.
  En wazige vertes hebben hun charme … alleen is het niet zo makkelijk op foto vast te leggen.

  Like

 2. Tja, wazige foto’s, we hebben er vandaag ook zo een paar gemaakt, na de regen begon de mist als het ware uit de grond te komen en binnen de kortste keren waren de dreven gehuld in nevel. Heel mooi om naar te kijken, maar moeilijk om vast te leggen op de plaat. Wij zijn in de zomer ook gaan wandelen in de omgeving waarver je het hebt en inderdaad, ’s zomers is het heel wat aangenamer. Tussen het hoog opgeschoten koren geniet je ten volle van het zonnetje. Maar eigenlijk heeft elk seizoen zo zijn charme om te wandelen en genieten doe je sowieso, ongeacht het weer. Enne wat die wandeling van vrijdag betreft, jouw fantasie heeft het misschien wel bij het rechte eind…

  Like

 3. Hey Annelies, mooie foto’s van de streek waar ik ben opgegroeid. Zelf ben ik van Oudenaarde maar mijn grootvader had een café in Kaster. Ik ken dus de streek heel goed. Als kind ging ik vaak spelen in het St-Arnolduspark. Nu, stukken groter, kijk ik met heimwee terug naar jouw foto’s en nog meer als ik er zelf ga wandelen. Vaak heb je prachtige vergezichten, richting Kluisbergen en Ruien. Knap gedaan !
  Groetjes,
  Jeroen

  Like

 4. Naar het schijnt is mijn familie afkomstig uit Tiegem. Maar zelf ben ik daar nog nooit geweest. Uw foto’s laten nochtans zien dat het de moeite loont. En met dat plannetje erbij weten we direct hoe we moeten lopen. Alweer iets om bij m’n goede intenties voor het nieuwe jaar te voegen

  Like

Reacties zijn gesloten.