Marchiennes: (Ex-)industrieel Henegouwen (07/12/2008)

Wat een prachtige wandeldag was het zondag. Ik trok naar Marchiennes (Noord-Frankrjk) ten zuidoosten van Rijsel voor een wandeling van 16 km. De startplaats was aan Place Gambetta die was ingenomen door de kerstmarkt. Daarna gaat het langs de kerk en al snel verlaten we het centrum via een graspad langs de beek de Râches richting het Bois du Faux. Af en toe hoorde ik schoten. Ik weet dat er een groot bos is ten noorden van Marchiennes en hoopte dat het van daar kwam. Maar plots klonken de schoten wel heel dichtbij en zag ik dan ook de jagers. Nergens een bericht of verbodsbord. Terugkeren zag ik niet zitten want Noord-Frankrijk is nu ook niet zo dicht bij de deur. Aangezien ik links moest en de jagers zich rechts bevonden, heb ik mij maar verder geriskeerd. Vanaf nu ging het over de GR 121b door het Bois du Faux over een heel modderig pad naast de beek de Râches. Ik was toch niet meer op mijn gemak en bijna lopend (glijdend) vervolgde ik de wandeling. De fazanten kwam ik tegen, de jagers gelukkig niet. Na het bos volgde een stuk langs een tweevaksbaan naar Vred. Vanuit Vred ging het dan naar ‘la Grande Tourbière’, een oud turfwinningsgebied dat nu een 40 ha groot natuurreservaat is. Dat het gebied een moeras is, merken we terug aan de paden. Snel doorstappen is de boodschap om te voorkomen dat de modder je vastzuigt. Uiteindelijk komen we aan de Scarpe en vervolgen we onze weg om aan de andere kant van het natuurreservaat terug naar Vred te keren. DSCN0306C

Klik op de foto voor de volledige reeks

Daarna gaat het naar de terril van Rieulay. Lange tijd had deze plek een kwalijke reputatie als litteken van het mijnverleden bij de ontginning van steenkool. Nu is de plek omgevormd , deels tot natuurreservaat en recreatieruimte. Boven op de terril krijg je een prachtig uitzicht op Vred. Eenmaal uit het pas aangeplant bos kom je in een ander landschap terecht: zwart en kaal. Op het hoogste punt bevind zich een panoramahut waar je een mooi 360° uitzicht hebt. Daarna dalen we af naar de recreatievijver van de Etangs des Argales. Het ene deel is vogelreservaat en de rest is recreatieruimte. Het is er heel aangenaam wandelen. Na dit prachtige stukje gaan we nu over de GR121 langs de Scarpe terug naar Marchiennes. Een mooie wandeling ondanks het wat mindere begin door de jacht, het tweede deel met het natuurreservaat en als hoogtepunt de terril maakte veel goed  (8,5/10 waard).

Advertenties

8 reacties op ‘Marchiennes: (Ex-)industrieel Henegouwen (07/12/2008)

 1. Interessant om zien hoe ze die vervallen en lelijke industriële terreinen terug nuttig maken.
  Alleen jammer dat de gemeenschap nu de kosten draagt terwijl de vroegere exploitanten en hun erfgenamen met de winsten lopen zijn. Maar wie windt zich daar nu over op?

  Like

 2. Die weerspiegelingen in het water: een mens raakt er nooit op uitgekeken. Mooi om zien ook hoe de natuur zich terug meester maakt van die terril. De berk speelt hier nog echt zijn traditionele rol van pioniersboom.

  Like

 3. Tja, je moet natuurlijk al een beetje geluk hebben om ergens tussen een drieduizend wandelaars en een overvolle binnenstad iemand te herkennen of voor het eerst te ontmoeten. De kans is eerder klein, maar je weet maar nooit dat we ooit ergens ter lande elkaar tegen het lijf lopen. Waarschijnlijk zal dat eens gebeuren wanneer je dat het minst verwacht. In ieder geval, ik hoop dat deze stad bij nacht een beetje is bevallen, het is wel iets apart zo tijdens de eindejaarsdagen. Maar toch verkiezen we eerder de rust van de landelijke wegen, waar het pas echt genieten is. het kan niet elke dag raak zijn hé…

  Like

 4. De streek rond Marchiennes is inderdaad een van de betere plaatsen in Noord Frankrijk om te wandelen. Je ziet dat de overheid inspanningen doet om de natuur weer te herwaarderen. Het is ook een van onze favoriete wandellocaties.

  Like

Reacties zijn gesloten.