Houthulst: Het Vrijbos (25-01-2009)

Zondag ging het naar Houthulst waar we een wandeling van 14 km gingen stappen van de wandelwebsite Arco. Kaartje en routebeschrijving vind je hier terug. Voor ons een onbekende regio en de combinatie bos en landelijk gebied leken ons wel de moeite. We vertrokken aan de kerk van Houthulst en snel ging het het Rotsebos in met Lourdesgrot. Daarna volgde onmiddellijk het Vrijbos. Ik stelde me al vragen bij de naam van het bos (veel plekjes om de natuur te ontdekken 😉 ) maar ik heb geen verklaring gevonden op het internet. Wel bleek het de belangrijkste schuilplaats te zijn van de bende van Baekelandt, een beruchte roversbende tijdens de Franse bezetting. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het voor de Duitsers een strategische plaats met verschillende stellingen die bijna niet te veroveren waren. Het werd dan ook volledig verwoest. Vrijende koppeltjes en rovers kwamen we niet tegen maar we werden wel herinnerd aan het gruwelijke oorlogsverleden van dit bos door de Belgisch militaire begraafplaats met 1855 militairen die tijdens het slotoffensief in september 1918 sneuvelden.

DSCN1119C

Klik op de foto voor de volledige reeks

Na dit mooie deel volgde een verschrikkelijk stuk. We moesten een hele tijd de weg volgen van Houthulst naar Poelkapelle waar er geen fietspad of berm was en auto’s met hoge snelheid langs reden. Ronduit gevaarlijk en we waren blij dat we uiteindelijk de Pottestraat mochten inslaan. Ondertussen was het waterzonnetje volledig verdwenen en waren er dreigende wolken in de plaats gekomen. Toen we volgens de routebeschrijving een aardeweg links net na een huis moesten indraaien, begon het dan ook lichtjes te regenen. Bij de aardeweg stond duidelijk een bordje met ‘verboden toegang: privédomein’ en door de regen besloten we dan maar om de verkorting van 10 km te stappen. Ook hier was het niet aangenaam stappen want de auto’s bleven ons achtervolgen. Het laatste stuk ging langs een ‘mooi’ industrieterrein terug naar het Vrijbos waar toch nog een rustig stukje volgde naar het startpunt. Niet echt een aanrader deze wandeling door het drukke verkeer en ze krijgt dan ook maar een 7/10.

Houthulst: Het Vrijbos at EveryTrail
http://www.everytrail.com/iframe2.php?trip_id=115364&width=415&height=300
Map created by EveryTrail:GPS Geotagging

Advertenties

4 reacties op ‘Houthulst: Het Vrijbos (25-01-2009)

  1. Tja, wandelen langs drukke wegen is niet echt leuk, dat hebben we vandaag ook weer een beetje kunnen ervaren. Een drukke Kortrijksesteenweg tot viermaal toe dwarsen en dan voor het overgrote deel doorheen woonwijken heen en weer wandelen. We hebben al mooiere tochten beleefd. Je kan niet altijd alles meehebben, goed weer en een mooi parcours..

    Like

Reacties zijn gesloten.