GR 12: Heizel-Grote Markt te Brussel (31-01-09)

Toen Lumaj berichtte over hun doortocht door Brussel via de GR 12 kreeg ik direct zin om dit ook eens te proberen. Als toerist in Brussel ben ik nog maar 2x geweest: eenmaal op schoolreis toen ik nog in de lagere school zat en in 2007 met VIZIT. Dus is het hoog tijd om nog eens de hoofdstad van België te verkennen. Daarvoor leende ik het topogidsje ‘Te voet door Brussel’ uit de bibliotheek om wandeling 1 te doen. Dit is een korte wandeling van 10,2 km die vertrekt op het kruispunt van de Meiseselaan met de Romeinse steenweg en via de GR 12 (die Amsterdam met Parijs verbindt) naar de Grote Markt in het historische hart van Brussel gaat. Om daar te geraken nemen we de trein in Gent-Sint-Pieters om in Brussel-Centraal na 36 minuutjes af te stappen. Daar nemen we de metro naar de Heizel en dan volgt nog een klein stukje te voet naar het startpunt. Het eerste deel laat veel groene kanten van Brussel zien met het Ossegempark en het park van Laken. We passeren ondermeer het Atomium, Adolphe Max-monument, Leopold I-monument en het kasteel van Laken. Tot nu toe merkten we niets van de drukte van Brussel. In Laken aangekomen werd het iets drukker maar de GR 12 leidde ons via rustigere wegen naar het kanaal Brussel-Willebroek. Uiteindelijk komen we in het Noordkwartier met de hoge gebouwen en spiegelende ramen. Totaal anders dan bomen en groene natuur maar toch mooi om naar te kijken.

DSCN1232b

Klik op de foto voor de volledige reeks

Langs het Noordstation en het Rogierplein volgde terug een groen stukje met de Kruidtuin met zijn serres. We steken de drukke binnenring over en gaan nu naar het historische centrum. Onderweg passeren we nog de Congreskolom en krijgen we een mooi zicht op Brussel aan de Financietoren. En dan zitten we tussen de toeristen. We brengen een bezoek aan de HH. Michiel en Goedelekathedraal met prachtige glasramen uit de 16e eeuw en mooie preekstoel. Daarna gaat het door de Beenhouwersstraat beter gekend als ‘Rue des bouchers’ gekend voor zijn vele restaurantjes. Ieder restaurant heeft zelfs een soort ‘propper’ om klanten binnen te lokken. Meer een ‘tourist trap’, denk ik. We kruisen ook de mooie Sint-Hubertusgalerijen die dateren van 1847. Met het zonlicht zorgt de glazen koepel voor een mooie lichtinval. Via de Korte Beenhouwersstraat komen we uiteindelijk op ons eindpunt, de Grote Markt met het prachtige stadhuis en oude huizen met mooie gevels. Vanaf de Grote Markt is het niet ver naar het Centraal Station en na enkele minuten wachten hebben we een trein naar Gent-Sint-Pieters. Het was een mooie tocht (8,5/10). De GR 12 volgt verrassend rustige wegen en paden in een drukke stad als Brussel. Voor mij was bijna de hele wandeling een ontdekking, enkel het historische centrum kende ik reeds. Ik ga zeker nog het boekje lenen om de andere wandelingen te verkennen en zo onze hoofdstad beter te kennen.

Advertenties

7 reacties op ‘GR 12: Heizel-Grote Markt te Brussel (31-01-09)

 1. Ik ken Brussel vrij goed en het is inderdaad een mooie stad om te vertoeven (niet om te blijven wonen, natuurlijk), je loopt er als het ware van het ene park in het andere.

  Like

 2. Hoi Annelies, wees je wel voorzichtig met die foto’s van het atomium? Sabam schijnt dagelijks het net af te schuimen naar foto’s van het atomium wegens auteursrechtelijk beschermd door de nabestaanden van de maker ervan. Google er maar even op na, want dit zou duur kunnen worden!

  Like

 3. Ik kan je deze tochten in en rond onze Hoofdstad zeker aanbevelen.Heb ze allemaal gewandeld, soms in combinatie met twee aan elkaar om de afstand wat te vergroten en er een dagwandeling van te maken. Je zult verstomt staan hoe groen Brussel en omgeving wel is.Met een trein-tram-metro stelsel om u tegen te zeggen kan je overal starten waar je maar wenst en dit aan maatschappelijke prijs. Veel wandel plezier gewenst op en rond Brussel.

  Like

 4. Oops, ik merk nu dat hier altijd een verkeerde link naar de Lumaj blog vermeld wordt. Bij deze is dat dan rechtgezet.

  Like

 5. Misschien inderdaad een aanrader om eens de hoofdstad op een andere manier te bekijken. Onze kennis reikt hier ook niet veel verder dan de Heizel en de grote stations, maar voor de rest, armzalig. Het lijkt me een tip om eens tijdens het weekend te doen, wanneer de pendelaars niet aanwezig zijn. We laten alvast dan onze bevindingen kennen.

  Like

Reacties zijn gesloten.