Dworp – Zevenbronnen – Hallerbos – Dworp (GR 12, nr. 4, dagstappergids Vlaams-Brabant): Heen en weer over de taalgrens (19-04-2009)

Zondag stond wandeltocht nr. 4 (19,6 km) uit de Dagstappergids Vlaams-Brabant op het programma. Deze gaat door het Hallerbos en dit is mooi meegenomen nu de boshyacinthen in bloei staan. We bevinden ons – net als vorige week – op de GR 12 en volgen die 11,4 km lang richting Parijs. Het startpunt ligt aan de kerk van Dworp en via enkele rustige wegen bereiken we het beschermd natuurgebied De Steenput. Dit is een oude kwartsietgroeve en we wandelen langs de snelstromende Molenbeek omringd door het groen. Daarna gaan we richting ‘Zevenbronnen’. We passeren eerst een wijk maar dan volgt een schitterend, onverhard wandelpad met mooie zichten op het golvende landschap. Uiteindelijk komen we aan de vijvers van de Zevenbronnen of Zevenborren. Meer uitleg over deze vijvers en een routevoorstelling voor een wandeling vind je hier terug op de site van Girardo. Mijn wandelgezelschap gaat lunchen in een restaurant aan deze vijvers en wandelen daarna via de Drève de Collipain naar de ingang van het Hallerbos. Ik ga alleen verder op de GR 12 en tussen een golfterrein en het kasteeldomein van Zevenborren gaat het dalend en klimmend op een rustig paadje tot het gehuchtje Culot in Wallonië. Daar krijg je zicht op de Leeuw van Waterloo.

DSCN0177B

Klik op de foto voor de volledige reeks

Na de oude boerderij Tout-lui-faut (15e eeuw) volgt een prachtig stukje natuur tot ik in Odeghien aankwam. Nu gaat het even over asfalt maar het zijn rustige wegen die regelmatig doorkijkjes bieden naar de vallei van de Hain. Onderweg kwam ik al regelmatig bloeiende boshyancinthen tegen dus dat beloofde voor het Hallerbos. Door een mooi stukje bos kom ik aan de ingang van het Hallerbos waar ik mijn wandelgezelschap terugvind. Je ziet het paarse tapijt al schitteren nog voor je het bos in bent. In het bos verlaten we de GR 12 en volgen we grotendeels de reebokwandeling die ik vorig jaar gedaan heb (zie dit verslagje). De kleur en geur waren schitterend en volgende week zal het zeker nog de moeite zijn om te gaan. In taverne ‘Het Kriekse’ is het tijd voor een pauze. Het is er megadruk en na wat wachten bemachtigen we 3 stoelen op het terras. Na deze verfrissende pauze vertrek ik terug alleen voor een klein lusje door het Hallerbos. Dit stukje gaat langs de Steenputbeek en hier groeit veel daslook. De typische geur ruik je al van ver, de bloemen waren er nog niet. Daarna gaan we samen terug richting Dworp via het natuurdomein ‘De Weikes’. Dit was een schitterende wandeling (zeker ***** wanneer de boshyacinthen bloeien) over veel onverharde en rustige paadjes en door prachtige stukjes natuur.

Advertenties

6 reacties op ‘Dworp – Zevenbronnen – Hallerbos – Dworp (GR 12, nr. 4, dagstappergids Vlaams-Brabant): Heen en weer over de taalgrens (19-04-2009)

  1. Echt moedig van je om vanaf Zevenbronnen toch het GR 12 pad te blijven volgen. Het is echt de moeite waard en uit je beschrijving blijkt dat ook. Blij dat je ervan genoten hebt.

    Like

  2. Je hebt volgens mij de perfecte hallerboswandeling gemaakt. Een knappe mix van bos en velden. Ik ben helemaal weg van die streek. Ze zou drie sterren moeten krijgen in de groene Michelin.

    Like

  3. De Weikes, dat is jarenlang de weg van en naar de bushalte geweest – als er niet te veel neerslag gevallen was. Ik woon daar namelijk vlak in de buurt. Onnodig te zeggen dat ik altijd met een frisse kop op school en ’s avonds weer thuis kwam.

    Like

Reacties zijn gesloten.