Lokeren: Molsbroek-Buylaerswandelpad (22-05-09)

Dit was een wandeling die al lang op mijn lijstje stond door de mooie foto’s die ik oa. bij Freddy en Ingrid en vele anderen wandelbloggers had gezien. Deze wandeling (en folder) is terug te vinden op de website van toerisme Oost-Vlaanderen en is 12 km lang. Naar mijn gevoel was de wandeling korter en uitzetten op routeyou.com toonde aan dat de tocht maar 9,23 km is. We vertrekken aan de toeristische dienst op de Markt in Lokeren en langs de Durme gaat het eerst naar het stadspark het Verloren Bos met veel kunstwerken en kasteel voor jeugdtoerisme. Via dit park staan we al snel in het Buylaers natuurreservaat. Dit natuurgebied van 20 ha is gelegen op de linkeroever van de Durme. De meersen langs de Durme hebben hier grotendeels hun historisch uitzicht behouden met weinig beplantingen in de vlakte, fraaie vochtige hooilanden en daarnaast een aantal rietveldjes. Het spontaan verwilderend Verloren Bos met zijn stuifduinrelicten paalt eveneens aan dit natuurgebied. Daarna stonden we terug aan de Durme en volgden die tot aan het natuurreservaat Molsbroek.

DSCN9392B

Klik op de foto voor de volledige reeks

Een verhard pad loopt volledig rond dit gevarieerd reservaat en al snel horen we het gekwetter van de kokmeeuwen die in grote getale aanwezig zijn. Nog wat verder krijgen we dan zicht op een grote plas waar kokmeeuwen, canadeze ganzen, wilde eenden, aalscholvers, … te zien zijn. Daarna kronkelen we langs oude rivierduinen, ontstaan 10000 jaar geleden door zandverstuivingen in de Durmevallei. We passeren nog een grote plas (Ham of zo iets) en komen terug aan de Durme waarvan de bermen goed begroeid zijn. Uiteindelijk gaat het via dezelde weg terug naar de Markt van Lokeren waar we onszelf belonen met een zonnig terrasje. Een mooie wandeling die perfect te doen is met rolstoelwagen en buggy’s omdat de route volledig verhard is en verkeersvrij is. Wel moet je als wandelaar af en toe uitwijken voor fietsers.

Advertenties

3 reacties op ‘Lokeren: Molsbroek-Buylaerswandelpad (22-05-09)

 1. Ieder jaar tracht ik die tocht toch minstens 2 keer te doen. En altijd opnieuw blijft die hoog genoteerd om nog eens te stappen.

  Like

 2. beste ,
  Kunnen er nestkastjes gekocht worden
  in de chalet in t molsbroek ???
  Of waar kan ik daar voor te recht ??
  met vriendelijke groeten
  frank en linda charlotte

  Like

Reacties zijn gesloten.