Kwaremont (GR 5A Zuid, nr .4, dagstappergids Oost-Vlaanderen): In de heuvelzone met uitzicht op de Scheldevallei (01-06-09)

Op Pinkstermaandag was het schitterend weer en ik trok naar de Vlaamse Ardennen voor een wandeling van 20,1 km. Het eerste deel tot na de Beiaardbeekvallei en na het Kluisbos tot Kwaremont volgen we de geel-rood bewegwijzering van de nieuwe streek-GR Vlaamse Ardennen die vorig weekend (6 juni) werd ingewandeld. Tussenin worden de wit-rode streepjes van de GR 5A Zuid gevolgd. De start lag op het dorpsplein van Kwaremont en het duurde niet lang voor we de eerste mooie panorama’s kregen op de Scheldevallei en onverharde wegen werden ingestuurd. De Koppenberg en Patersberg lagen voor ons te blinken en de laatste was ons volgend doel. We beklimmen die niet via de traditionele weg gekend bij de wielertoeristen maar via een graspad op de flank van de Patersberg. Ook hier is het puffen en zweten maar boven krijgen we een mooi zicht op Kwaremont. We stijgen nog even verder tot aan een mooie kapel met toepasselijke spreuk op een uitnodigend bankje. Na de picknick dalen we nu de Beiaardbeekvallei in via een prachtige onverharde weg en klimmen die onmiddellijk terug uit.

DSCN9826B

Klik op de foto voor de volledige reeks

Er volgt nog een leuk stukje door een weide. De koeien bleven door de warmte gelukkig liggen en gingen verder met verteren van hun gras. We stijgen nu naar het hoogste punt van de Vlaamse Ardennen (157 m) naar de molenromp op de top van de Hotondberg via een prachtig onverhard pad. Op de Hotond reikt het zicht oneindig ver. Vanaf nu tot het Kluisbos volgt een lang stuk op asfalt maar de zichten blijven prachtig. Eerst dalen we naar het gehucht Klijpe met mooi kerkje waar ik toevallig vrienden tegenkwam. Daarna stijgen we naar het Kluisbos en passeren nog een mooie, gerestaureerde hoeve om dan uiteindelijk de schaduw van het Kluisbos in te duiken. Het is hier direct drukker en een plaatsje op het terras van taverne ‘De Vierschaar’ is dan ook niet beschikbaar. Dan maar één van de vele bankjes in het bos gebruiken als rustplaats. Aan de wandelboom van de GR 5A verlaten we deze GR en schakelen terug over op de streek-GR Vlaamse Ardennen. Maar eerst moeten we schuilen voor een korte maar hevige bui. Nadien schijnt de zon terug maar nog 2x moeten we schuilen. Het gaat langs het openluchtzwembad en er volgen enkele korte maar venijnige hellingen. Eenmaal uit het Kluisbos krijgen we de kerk van Kwaremont in het zicht en vooral over asfalt gaat het terug naar ons startpunt. Vooraleer de kerk te bereiken volgt nog een leuke kerkwegel en een laatste mooi zicht sluit deze mooie wandeling af (****).

Advertenties

5 reacties op ‘Kwaremont (GR 5A Zuid, nr .4, dagstappergids Oost-Vlaanderen): In de heuvelzone met uitzicht op de Scheldevallei (01-06-09)

 1. Tijdens mijn cursus natuurgids zijn we geregeld naar het Kluisbos geweest om te determineren Toen sprak dit bos me al aan om eens te komen wandelen En nu ik uw verslag en foto’s gezien heb spreekt het me nog meer aan!

  Like

 2. Inderdaad dit is een mooie tocht doorheen de Vlaamse Ardennen. Mag misschien een tip geven ?
  Wandeling 2 in de dagstapper Oost-Vlaanderen: Opbrakel, waar de Vlaamse Ardennen overgaan in de Zwalmstreek is ook zo een pareltje !!!

  Like

 3. Goh… alweer schoon foto’s… van een schoon streek. ‘T is altijd terugdenken aan mijn geboortestreek : alles in de Vlaamse Ardennen en rond Oudenaarde… Een plezier om aldaar te wandelen.

  Like

Reacties zijn gesloten.