Schoonaarde (GR 128; nr. 9; dagstappergids Oost-Vlaanderen): Groene wandeling langs broeken en donken (31-07-09)

In april 2008 had ik de streek al eens verkend (zie 12-04-08). Deze wandeling uit de dagstappergids Oost-Vlaanderen van 20,1 km volgt voor een deel hetzelfde parcours als toen maar dan in tegengestelde richting. Maar er zijn ook nieuwe wandelpaden die onder de voeten geschoven worden. De route volgt grotendeels de GR 128 met enkele zeer prachtige stukjes (in Berlarebroek en langs de Scheldedijk). Wij vertrekken in Schoonaarde en maken onmiddellijk kennis met de Schelde die we een eindje volgen. Op de plaats waar we de GR 128 oppikken, verlaten we de Scheldedijk en volgt een prachtig stukje natuur dat even onderbroken wordt door het gehucht Sluis en daarna verder gaat met het Berlarebroek. Dit is de rest van een oude lusvormige meander van de Schelde die ongeveer 10000 jaar geleden is afgesneden. Ook het huidige Donkmeer ligt hierin. Foto’s: https://photos.google.com/album/AF1QipM6l9CjwH7isTJAZBvrdee8Oy4MFaqYgC8IB40x

DSCN0479B

Klik op de foto voor de volledige reeks

Na dit prachtige stukje natuur stappen we nu richting het Donkmeer. Een klein omwegje gunt je een blik op dit meer onstaan door turfwinning. Daarna gaat het naar de Bareldonkkapel of kapel van de OLV van 7 smarten. Uiteindelijk wandelen we naar het natuurreservaat de Turfput (door de vele begroeiing is er niets van te zien) en terug naar het Berlarebroek en weer is het rustig wandelen en genieten. Eenmaal uit het Berlarebroek is de route identiek als mijn vorige wandeling. We verkennen nu landbouwgebied en gaan naar de Schelde thv. het veer van Appels. De Schelde volgen we tot we terug in Schoonaarde zijn. Is het de vermoeidheid die toeslaat, het verharde jaagpad of het weinig afwisselende uitzicht, maar ik vond dit laatste stukje net iets te lang. Maar toch krijgt deze wandeling toch **** omdat ze prachtige stukjes via heerlijke wandelpaden verkent.

Advertenties

2 reacties op ‘Schoonaarde (GR 128; nr. 9; dagstappergids Oost-Vlaanderen): Groene wandeling langs broeken en donken (31-07-09)

  1. Toeval?
    Gisteren liepen we ook weer op de GR 128, maar dan net voorbij Leuven.
    Mooi om naar je beschrijvingen en foto’s te kunnen teruggrijpen als we ooit dezelfde trajecten lopen.

    Like

  2. Inderdaad een mooie streek die je beschrijft. Wij namen al enkele malen deel aan een wandeling ingericht door de Boerenkrijgstappers en die volgens meestal dergelijke trajecten langsheen de Schelde en uiteraard het Donkmeer. Een volgende afspraak die we daar hebben is in september aanstaande, wanneer daar nogmaals een prima tocht van start zal gaan. Enne al Gentenaar zal je natuurlijk kunnen beamen dat ook deze stad prima hoekjes heeft om te ontdekken.

    Like

Reacties zijn gesloten.