Westerlo – Tongerlo – Westerlo (GR 5/E2; nr. 15; dagstappergids Antwerpen): Van prinsen de Merode tot paters Norbertijnen (22-08-09)

Dit weekend trok ik naar de provincie Antwerpen. Ik kijk er telkens naar uit als ik een wandeling uit de dagstappergids van deze provincie ga doen omdat het voor mij altijd een ontdekking van een nieuw stukje België is. De wandeling van 21,6 km start aan de jeugdherberg ‘het Boswachtershuis’ te Westerlo en trekt onmiddellijk de gemeentelijke wandelbossen ‘De Beeltjens’ in. We kruisen de GR 5 maar negeren voorlopig nog de GR en vooral over onverharde paden gaan we naar de abdij van Tongerlo. De Norbertijnenabdij werd omstreeks 1130 gesticht en was een belangrijke factor in de ontginning van de Kempische ‘woeste’ gronden, heide en bossen. Je kan er de tiendenschuur uit 1618 bezoeken waar een heel klein museum is ondergebracht. Deze schuur was tijdens de Boerenkrijg een belangrijke verzamelplaats voor de ‘Brigands’. De wandeling gaat rond de abdij en door het domein en het lusje is de moeite om te doen. Alleen kun je de ‘Pater van Clé’-route niet meer volgen want die is verdwenen en dus moet je goed de beschrijving lezen. Er staat ook een foutje in (editie 2007): aan de splitsing houd je links aan moet vervangen worden door rechts. Vanaf de abdij van Tongerlo volgen we nu de GR 5 6,4 km lang. Eerst door een woonwijk maar dan opnieuw door het bos ‘De Beeltjens’. We kruisen nu onze eerder gelopen wandelpad en langs de Ster (hier komen 8 wandelwegen samen) gaat het naar de Asberg, het hoogste punt met 24 m van Westerlo. Dit is een zandduin waar men in de 19e eeuw urnen met as van lijkverbranding heeft gevonden.

DSCN1077B

Klik op de foto voor de volledige reeks

Door dit bos komen we aan de Grote Nete. Net voor we aan de rivier zijn, zie ik plots iets liggen op de grond. 30 cm lang, bruingrijs tot zwart en voortbewegend als een slang. Onmiddellijk dacht ik aan een hazelworm en opzoekwerk op het internet bevestigde mijn vermoeden. Dit is geen slang al leek het er goed op maar een pootloze hagedis. Voor de geïnteresseerden vind je hier heel wat foto’s want ik was te traag om foto’s te kunnen nemen (of het beest was te snel). Na dit onverwachte moment gaat de wandeling verder op een prachtig jaagpad langs de kronkelende Grote Nete. Uiteindelijk kom je aan de N19 Geel-Aarschot en na het oversteken van deze drukke baan gaat de route verder op een rood pad langs de Grote Nete. Even verder word je beloond met een mooi zicht op het kasteel van prins de Merode, nog steeds bewoond door afstammelingen. We verlaten tijdelijk de Grote Nete en doen een lusje door landelijker gebied en langs de Kaaibeekhoeve (1686). Aan een Mariagrot hebben we ook de GR 5 verlaten. Eenmaal terug aan de Grote Nete is het terug mooi wandelen tot aan de Grote Markt van Westerlo. Het heeft een driehoekige vorm wat wijst op Frankische oorsprong. Blikvanger is de eeuwenoude ‘Marktlinde’, een gerechtslinde die aangeplant werd voor 1630 en ondersteund moet worden door een breed gietijzeren prieel. Na het centrum kom je onmiddellijk terug in de natuur terecht. We doorkruisen het moerasgebied van de Kwarekken en komen daarna terug in de Beeltjens. Hier moet je ook goed de routebeschrijving volgen want ook hier is de vroegere plaatselijke wandelroute verdwenen en vervangen door de knooppunten van het wandelnetwerk de Merode. Via de prachtige Beeltjesdreef verlaten we het gebied en al snel staan we terug aan de jeugdherberg. Voor mij terug een ****-wandeling: heel veel onverharde wegen, 2 mooie bezienswaardigheden en rustige paden.

Advertenties

7 reacties op ‘Westerlo – Tongerlo – Westerlo (GR 5/E2; nr. 15; dagstappergids Antwerpen): Van prinsen de Merode tot paters Norbertijnen (22-08-09)

 1. Ik moet die streek ook eens gaan verkennen, lijkt me.
  Een hazelworm is een beestje dat je niet vlug te zien krijgt, een leuke waarneming dus.

  Like

 2. Indrukwekkend abdijcomplex, en een prachtige wandelomgeving.
  Door de Dagstapper ben je ook in het centrum van Westerlo terechtgekomen. Die gerechtslinde hebben wij dus gemist. Doet me denken aan een gelijkaardige boom in Retie.
  Voor Maaike: de Tongerlo komt niet meer uit de abdij en kun je daar ook niet proeven. Maar vlakbij en in het dorp vind je gelegenheden genoeg 🙂

  Like

 3. Mooie overzichtsfoto is dat van de abdij, met die zomerse wolkjes erboven. Zelf ken ik die buurt vooral van fietstochten. Maar zo te zien moet ik toch ook nog eens met mijn wandelschoenen heen.

  Like

 4. goedeavond?IK BEN VERA EN WOON MET MIJN MAN IN EEN DEELDORP VAN WESTERLO AL 41JAAR WONEN WE IN voortkapel,het is fijn voor te wandelen en iedere keer de natuur zien te veranderen ,ben al zes jaar bed en rolstoelgebonden geworden en kan des te meer genieten dan nu op deze site bij jou uit te komen door google ik had graag wat fotootjes voor door te sturen aan vrienden en ik wil u daarvoor hartelijk voor zeggen.
  vriendelijke groeten uit voortkapel-westerlo
  vera

  Like

Reacties zijn gesloten.