Damme – Oostkerke – Hoeke – Damme (GR 5A & streek-GR Uilenspiegel; nr. 2; dagstappergids West-Vlaanderen): Langs oude zwinhavens en scheefhangende populierenrijen (06-09-09)

Nog eens een wandeling in bekend gebied, nl. de streek rond Damme. Ik ben er al 2x eerder geweest (21-08-07 en 17-06-07) en de wandeling liep regelmatig samen met de eerdere routes maar ook nieuwe wegen en paden werden verkend. Het begon meteen al met een mooi, onverhard stukje langs de oude, stervormige stadsomwalling. Hier vonden we ook de GR 5A terug die ons ca. 8,5 km zou vergezellen tot aan de brug in Hoeke. Damme en omgeving is gekend voor de kaarsrechte kanalen omzoomd door hoge populieren. Al snel stonden we aan de Damse Vaart en volgden we de kronkelende Romboutswervedijk tot aan het Schipdonk- en Leopoldkanaal die we beiden overstaken om vervolgens langs de onverharde Spegelsweg richting Oostkerke te stappen. Vanaf de kerk van Oostkerke lopen we tot in Hoeke op asfalt slingerd door het polderlandschap. Eenmaal in Hoeke en terug aan de Damse Vaart is het tijd voor de picknick.

DSCN1313B

Aan de brug verlaten we dus de GR 5A en schakelen over op de streek-GR Uilenspiegel die we 7,8 km volgen tot aan de Platheulebruggen over het Leopold- en Schipdonkkanaal. Een veldweg brengt ons naar enkele woningen en daarna volgt een mooi, onverhard pad langs het kanaal het Geleed. Daarna is het terug asfalt tot aan het Schipdonkkanaal. We volgen het drukke jaagpad langs het kanaal maar worden plots een oprit opgestuurd die overgaat in een smal, overgroeid paadje parallel met het jaagpad. Een leuke ontdekking om het drukke en verharde jaagpad te vermijden. Via de Zuiddijk worden we weggeleid van het kanaal. Bij mijn vorige wandeling was dit nog een grindweg, nu lag er asfalt. Kronkelend gaat het via rustige wegen terug naar Damme waar een blik op de Schellemolen en een kunstwerk over Tijl Uilenspiegel de wandeling afsluiten. Een mooie wandeling (***) maar er zijn redelijk lange stukken over asfalt. De onverharde stukken maken veel goed en het landschap met zijn kanalen en scheefhangende populieren zijn de moeite waard om te verkennen.

Advertenties

2 reacties op ‘Damme – Oostkerke – Hoeke – Damme (GR 5A & streek-GR Uilenspiegel; nr. 2; dagstappergids West-Vlaanderen): Langs oude zwinhavens en scheefhangende populierenrijen (06-09-09)

  1. Tja, deze omgeving is mij goed bekend. Als ik er teveel wandel, word ik ze beu, maar als het een tijdje geleden is, dan is het aldaar weer vollop genieten.

    Like

  2. Dit is voor mij een volledig onbekende streek (heel de “Vlaanders” trouwens). Ik moet toch ook eens die richting uit, al ben ik niet zo een liefhebber van open vlaktes.

    Like

Reacties zijn gesloten.