Afsnee: Afsnee-Keuze wandelroute (10-01-2010)

Deze keer liet ik de kans niet liggen om in de sneeuw te gaan wandelen. Ik koos voor ‘dicht-bij-de-deur’ en trok naar Afsnee om één van de nieuwste provinciale wandelroutes van de provincie Oost-Vlaanderen uit te testen: de Afsnee-Keuze wandelroute (9 km). Deze route bestaat uit 2 lussen van 5,5 km en 3,5 km met de Goedingebrug over de Leie als knooppunt (zie kaartje in de fotoreeks). De start ligt aan de Sint-Jan-de-Doper kerk te Afsnee vlakbij het voetveer over de Leie. Eerst loop je tussen wat bebouwing door maar al snel krijg je zicht op de Afsneekouter. Rechts ligt de Leie maar door de grote villa’s krijg je die niet te zien. Meermaals vliegen ganzen over om in de kouter naar eten te zoeken. Uiteindelijk komen we aan de Leie aan de Goedingebrug. Hier kun je dus onmiddellijk terugkeren naar Afsnee of de 3,5 km lange lus rond de Keuzemeersen volgen en dit is zeker een aanrader.

DSC_0179b

Klik op de foto voor de volledige reeks

De Keuzemeersen is een natuurreservaat sinds 2008 en de laaggelegen weilanden zijn een broedgebied voor weide-, water- en moerasvogels. Meersen zijn vochtige riviergraslanden, doorsneden met een netwerk van sloten en grachten. ’s Winters komen deze weilanden vaak onder water te staan & dat is nu ook het geval. Je wandelt hier op een onverhard pad langs de Leie met rechts zicht op de vochtige meersen en links grote villa’s van Sint-Martens-Latem. Bij Sint-Martens-Latem krijg je een mooi zicht op het kerkje en daarna verlaat je al snel de Leie om verder door weiden en langs zeer natte paden (gelukkig was alles bevroren) terug te keren naar de Goedingebrug. Vervolgens gaat het dwars door de Afsneekouter via 2 onverharde landbouwwegen. Een ondergelopen akker zorgt voor heel wat winterpret bij de kinderen. Al snel ben je door het kleine centrum en sta je terug aan de kerk. Deze route krijgt **** sterren. Ik weet dat er mooiere zijn maar zo dicht bij Gent vind ik deze wandeling de moeite waard. Een klein nadeel is natuurlijk wel de E40 die de wandeling doorkruist.

Advertenties

4 reacties op ‘Afsnee: Afsnee-Keuze wandelroute (10-01-2010)

 1. dat je van je wandeling genoten hebt, Annelies!

  Een snelweg als achtergrond, of het geluid van voertuigenverkeer horen tijdens een natuurwandeling, kan best storend zijn. Maar is vaak niet meer te mijden. Helaas…

  Groetjes

  Like

 2. Hey Annelies,

  Schitterende foto’s heb je genomen. De winter zorgt voor hoogdagen voor de liefhebbers van foto’s. In combinatie met een leuke wandeling kan ik me voorstellen dat je met plezier 4 sterren geeft aan deze wandeling.

  Jeroen

  Like

 3. Hallo Eva,
  Zelf heb ik geen ervaring met kinderwagens. Met zo een 3-wieler is het misschien mogelijk maar zal het waarschijnlijk wel lastig zijn. Er zijn veel onverharde wegen die soms smal en drassig kunnen zijn. Er moeten ook verschillende trappen gedaan worden bij de brug onder de autostrade.
  Groetjes

  Like

Reacties zijn gesloten.