Kessel-Lo – Holsbeek – Kessel-Lo (GR 128 Oost & streek-GR Hageland; nr. 8; dagstappergids Vlaams-Brabant): Poort tot het Hageland, geschenk van de zee (16-05-10)

Het werd tijd om nog eens mijn dagstappergidsen boven te halen nu het mooie weer de bovenhand begint te halen. Ik koos voor wandeling nr. 8 (25 km) uit de gids Vlaams-Brabant met start aan de abdij van Vlierbeek. We volgen de GR 128 Oost een 4,3 km lang tot aan het Bleekbos waar de GR 128 naar Linden opdraait en wij richting het Chartreuzenbos gaan. Dat de streek niet vlak is, merk je goed aan de kuitspieren. In het Chartreuzenbos volgen we het lokale Chartreuzenbergpad dat ons langs mooie dreven brengt en door enkele mooie, holle wegen met nog een straffe kuitenbijter voor we het bos verlaten. We dalen steil af naar Holsbeek en komen nu in een vlak landschap terecht, de Wingevallei. Bij de mooie hoeve ‘Hof ter Winge’ met oud bakhuis steken we de Winge over en even later komen we aan de Uitemmolen waar de Leibeek en Winge samenvloeien. Daarna moeten we volgens de gids het lokale wandelpad Bergbroek negeren maar even verder wordt ons pad geblokkeerd door prikkeldraad en koeien. We keerden dan maar terug en volgden toch het lokale Bergbroekwandelpad die kronkelend de dijk van de Winge volgt. Wat verder sluit je zonder problemen aan op de oorspronkelijke wandeling. Het is een prachtig stuk: midden in de natuur, geen huizen te zien & enkel natuurgeluiden.

DSC_0339C

Klik op de foto voor de volledige reeks

Natuurlijk komt er een einde aan dit mooie deel en we komen terug in heuvelend landschap met de Molenberg (met panorama op Kortrijk-Dutsel) en de Speelberg. Ondertussen stappen we op de streek-GR Hageland en een prachtige, holle weg brengt ons boven op de Speelberg en een even mooie weg terug naar beneden. Beneden keren we terug naar het Chartreuzenbos en een flinke kuitenbijter brengt ons bij taverne Het bed van Napoleon. Onder het dakgebinte zou nog steeds het ‘bed’ van Napoleon staan. We blijven nu in en langs de bossen kronkelen tot het Sint-Gertrudisbos waar we terug de GR 128 Oost oppikken. Er volgt een prachtig stuk met als hoogtepunt de Kesselberg met uitzicht op Leuven. We dalen de Kesterberg af via een houten trap langs een oude ijzerzandsteengroeve. Via voetwegen tussen de huizen stappen we terug naar de abdij van Vlierbeek. Het is hier heel wat drukker en het terras bij het café ‘In den Rozenkrans’ zit overvol. Dit was een mooie, bosrijke en behoorlijke inspannende wandeling maar een aanrader (****).

Kenmerken:

 • 25 km
 • GR 128 Oost, streek-GR Hageland, Chartreuzebergwandelpad, Bergbroekwandelpad
 • startplaats: Abdij van Vlierbeek (Abdij Vlierbeek, Kessel-Lo)
 • Bron: Dagstappergids Vlaams-Brabant (editie 2007, Lannoo)
 • niet toegangelijk voor buggy’s
 • aard van de wegen: aarde, gras, grind & asfalt
 • ****
Advertenties

4 reacties op ‘Kessel-Lo – Holsbeek – Kessel-Lo (GR 128 Oost & streek-GR Hageland; nr. 8; dagstappergids Vlaams-Brabant): Poort tot het Hageland, geschenk van de zee (16-05-10)

 1. Mooie en zeer herkenbare foto’s.
  Blij te lezen dat we niet alleen zijn om dit een mooie streek te vinden … en de GR 128 die er doorloopt geeft alleszins een goede indruk.

  Like

Reacties zijn gesloten.