Gent-Drongen-Gent (GR 128, nr. 7, dagstappergids Oost-Vlaanderen: Natuur en cultuur langs de Leie (19-09-10)

Het officiële startpunt van deze wandeling (22,7 km) is het dorpsplein van Drongen maar omdat deze wandeling op 400 m van mijn deur passeert, pik in in thv. de Leie net voor de wijk Malem in Gent. Een bekend gebied dus en de route brengt mij dan vooral langs gekende paden. Het eerste mooie stuk verkent het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen. Daarna stap je langs enkele mooie veldwegels naar Drongen waar de voormalige Norbertijnenabdij het uitzicht bepaald. Hier ontmoeten we terug de Leie en volgen die tot voorbij het kerkje van Afsnee. Het is hier heerlijk rustig, al kan het bij mooie dagen waarschijnlijk druk zijn met fietsers. Je hebt zicht op de Asselse meersen en de Leie die hier kronkelt in zijn natuurlijke bedding. Kort na het passeren van het kerkje van Afsnee trek je de meersen in richting de R4. Via de spoorwegbrug steek je die over en belandt je in de Blaarmeersen. Blijkbaar is er hier een korte routewijziging en gaat de GR 128 niet meer in het recreatiedomein maar ik ga toch een kijkje nemen. Daarna stap je naar de Sneppebrug waar je terug gezelschap krijgt van de Leie. Langs rustige wegen stap je langs de Leie naar het centrum. Omdat het autoloze zondag is, dacht ik dat de stadsring deels autovrij ging zijn maar dat was niet het geval. Blijkbaar was er later nog een fietstocht gepland op de ring. In het centrum is het gezellig druk maar omdat het centrum zoiezo altijd autovrij is, merk ik niet echt dat het autoloze zondag is behalve dat er veel fietsers zijn met ballonnen. Ik passeer het belfort en omdat ik nog nooit boven ben geweest, besluit ik om Gent eens vanuit een ander oogpunt te bekijken. Als Gentenaar is dit trouwens gratis op zondag van 10 tot 13 uur. Buiten deze uren krijg je korting en betaal je € 3,75. Niet-Gentenaars betalen € 5. Het is de moeite om eens naar boven te gaan en je krijgt een mooi zicht op de Sint-Baafskathedraal en Sint-Niklaaskerk en de omgeving van Gent. Terug met beide voeten beneden verlaten we de GR 128 en trekt de route langs andere bezienswaardigheden van Gent zoals het stadhuis, het Vleeshuis, Gravensteen, Patershol, Prinsenhof en Sint-Elizabethbegijnhof. Langs de Leie en de Brugse Poort kom ik terug aan mijn startpunt en stap ik naar huis.

DSC_0244B.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

 • 22,7 km
 • startplaats: Dorpsplein te Drongen 
 • Bron: Dagstappergids Oost-Vlaanderen (editie 2005, Lannoo) 
 • niet toegankelijk voor buggy’s (eigenlijk alleen door de veldwegels in Drongen)
 • aard van de wegen: onverhard in de Bourgoyen, naar Drongen en langs de Leie, over de R4 verhard. 
 • **** 
Advertenties

3 reacties op ‘Gent-Drongen-Gent (GR 128, nr. 7, dagstappergids Oost-Vlaanderen: Natuur en cultuur langs de Leie (19-09-10)

 1. Hoi Ambigirl
  Nog steeds op stap, stel ik vast, na enige tijd non-actief te zijn geweest in Blogland 🙂
  Drongen is niet zo heel ver uit mijn buurt. Ik denk dat ik daar vroeger ook eens een wandeling heb gemaakt. Uit een of andere gids gehaald, meen ik mij te herinneren.
  Groetjes
  Rudi

  Like

 2. Een vraag.
  Ik ben eigenlijk van plan om deze tocht met een paar vrienden te stappen. Op een vrijdag dan. Zou je – als je tijd en goesting hebt – deze tocht willen meestappen en zo een beetje onderweg erover vertellen ?
  Zo nee, vergeet mijn vraag.
  Zo ja, geef a.u.b. even een melding op mijn email: gverhelst@gmail.com

  Like

Reacties zijn gesloten.