Gempemolen-Walenbos-Horst-Troostegembergbos-Gempemolen: Moerasbos en witte druiven (08-05-11)

Deze wandeling (22,9 km) start aan de Gempemolen te Sint-Joris-Winge, een ideale vertrekplaats want het mooie terras is een welkome afsluiter na de wandeling. We wandelen onmiddellijk door een prachtige, holle weg. In de flanken van de holle weg komt hier en daar roestbruin ijzerzandsteen aan de oppervlakte. De Hagelandse ‘bergen’ zijn uit dit gesteente opgebouwd. Deze heuvels zijn versteende zandbanken, een overblijfsel uit de tijd toen de zee tot hier kwam, zo’n 7 miljoen jaar geleden. De holle weg klimt geleidelijk aan naar een plateau en we bereiken het hoogste punt van onze wandeling op 82,5 m. We wandelen tussen enkele boomgaarden en dalen dan af naar het Walenbos. Dit bos is het grootste bos van het Hageland (600 ha). De lagere delen bestaan vnl. uit elzenbroekbos, het grootste van Vlaanderen.  Het is een moerassig gebied met een wirwar van grachten en beekjes. Dit bos is een heel aangenaam bos om te wandelen. Het is er heel rustig (wij kwamen maar 1x andere wandelaars tegen) en de paadjes kronkelen en zijn wat verwilderd. We volgen een 2-tal km de GR 512 in dit bos maar verlaten de GR waar die naar de kerk van Houwaart gaat. Onze route maakt nog een extra lusje door het moerassig gebied. De muggen vallen ons ‘en masse’ aan en kikkers zijn de andere fauna die we tegenkomen. Uiteindelijk komen we ook aan de kerk van Houwaart en volgt een mooie lus op de Houwaartseberg. Houwaart is het Hagelandse wijndorp bij uitstek. Die titel heeft het te danken aan de wijngaarden op de zuidelijke helling van de Houwaartseberg. Langs en door de wijngaarden stappen we naar de top waar we een mooi zicht krijgen op Houwaart, de vallei van de Motte en het Walenbos. We pikken terug de GR 512 op en zullen die 6,9 km volgen tot aan de voet van het Troostembergbos. De route passeert het kasteel van Horst (ook wel gekend als het kasteel van de Rode Ridder) dat deels in de steigers staat. Dagstapper nr. 6 start aan dit kasteel en dan zullen we het uitgebreider bezichtigen. Door de golvende velden op veldwegen stappen we naar de voet van het Troostembergbos. Hier verlaten we de GR 512 en doen nog een klein lusje in dit bos dat volledig de 82,5 m hoge Bensberg inpalmt. Dit bos is van een heel ander kaliber dan het Walenbos: de hellingen zijn veel steiler en beuk is de overheersende boomsoort. Er volgt een pittige klim maar daarna blijven we ongeveer op gelijke hoogte. Uiteindelijk dalen we terug en een laatste, mooi stukje langs de Molenbeek brengt ons terug naar de Gempemolen. Deze beschermde molen is één van de vele watermolens van het Hageland. De molen zelf werkt nog altijd en de eerste zondag van de maand wordt er gemalen. Dit was voor mij één van de betere dagstappers die ik al gestapt heb.

DSC_0634B.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks:

Kenmerken:

 • 22,9 km (gemakkelijk inkortingen mogelijk)
 • startplaats: De Gempemolen, Sint-Joris-Winge
 • Bron: Dagstappergids Vlaams-Brabant (Lannoo)
 • niet toegankelijk voor buggy’s 
 • aard van de wegen: bijna volledig onverhard 
 • **** 
Advertenties

6 reacties op ‘Gempemolen-Walenbos-Horst-Troostegembergbos-Gempemolen: Moerasbos en witte druiven (08-05-11)

 1. Mooie foto’s. Duidelijk te zien dat het een van de mooiere tochten was enne, het weertje zat zo te zien goed mee. Da’s dubbel genieten dus.

  Like

 2. Dag Annelies,
  Hier ben ik nog eens. De communicatie via facebook lukte niet echt goed. Makkelijker zou rechtstreeks zijn via e-mail.
  In een volgend nummer van Op Weg zou ik de close-up rubriek willen schrijven over de opkomst van de Belgische wijnen, en hoe wandelaars en fietsers in het Heuvelland, in het Hageland en in Limburg bijgevolg al eens vaker een wijngaard kunnen tegenkomen langs hun routes. Zoals jij blijkbaar tijdens deze tocht door het Hageland op de houwaertberg. Als je het ziet zitten om foto’s van jou in Op Weg te zien verschijnen (uiteraard met bronvermelding), zou je enkele van deze foto’s dan willen doormailen naar opweg@groteroutepaden.be.
  ciao Peter

  Like

Reacties zijn gesloten.