GR 131 Etappe 1: Maldegem-Knesselare (15 km) (15-01-12)

De winter leek me ideaal om een GR-route te stappen want je kan zelf je afstand bepalen. Maar het slechte weer zorgde ervoor dat pas dit weekend de eerste etappe gedaan werd. De keuze viel op de GR 131 (beter gekend als de GR 130). Waarom deze route die één van de minst populaire routes uit het GR-aanbod is? Bij de opruimactie van de GR-winkel heb ik me deze topogids aangeschaft naast enkele andere. De GR is ook dicht in de buurt en als ik de route bekijk, loopt ze door gebied waar ik nog niet veel gewandeld heb. Misschien is dit ook niet echt een goed teken maar zo ontdek ik terug onbekende stukken van Vlaanderen. De topogids is van 1992, dus zijn er ondertussen al enkele routewijzigingen gebeurt die teruggevonden kunnen worden op de website van grote routepaden. Vroeger had de GR 130 Stavele als eindpunt. Nu deze route verandert naar de GR 131 loopt de route kort na Diksmuide via Ieper naar het provinciaal domein Palingbeek. Wij zullen naar het nieuwe eindpunt stappen.

De GR 131 start aan de grens van Nederland op de drukke N410 waar de GR 5A Noord de weg oversteekt en er een wandelboom voorzien is. We moeten een tijdje deze weg volgen en steken achtereenvolgens het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal over. We dalen via de trapjes af en stappen een kort stukje langs het Schipdonkkanaal. Na een stukje op rustige, landelijke wegen krijgen we de eerste openbare wegel ‘Lange Planke’ onder de voeten geschoven. Deze brengt ons naar de N49 waar er gelukkig lichten zijn om deze drukke expressweg over te steken. Al snel volgt de volgende wegel: de Akkerwegel. Ik pik hier mijn tweede geocache op en heb meteen al een belangrijke les geleerd: in het vervolg een balpen meenemen. Deze mooie wegel brengt ons langs het kasteel van Rezinge en langs het gemeentelijk wandelbos.

DSC_0036.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Na het oversteken van de N9 komen we aan de Hertecamp Boschwegel die tussen de weiden kronkelt. Bij de eerste kruising na deze wegel krijgen we onze eerste kleine routewijziging naar de Bogaardestraat. De GR 131 brengt ons over de laatste wegel (Oude Burkelweg) van Maldegem naar het gehucht Burkel. Na dit gehuchtje brengt een veldweg ons richting het Kallekensbos. Er volgt nu een grotere routewijziging aan de eerste kruising met de Van Strydoncklaan. De GR slaat links af ipv. rechtdoor en daarbij moet je het bordje ‘privaat’ negeren. De veldweg brengt je tot aan een slagboom waar terug een verbodsteken staat. We negeren het ook en kronkelen langs het Kallekensbos en een jachthuisje. Na een laatste slagboom lopen we langs het bos en krijgen terug asfalt onder de voeten. Waar de eerste weg van links komt, krijgen we een kort stukje gezelschap van de streek-GR Uilenspiegel door een mooie dreef tot we de provinciegrens tussen Oost- en West-Vlaanderen bereiken. We volgen nog even een rustige weg tot we definitief West-Vlaanderen instappen en de N337 bereiken, ons eindpunt thv. Knesselare. Voor mij krijgt deze etappe ***. Het landschap bestaat vnl. uit weiden en akkers en veel bomenrijen. Een verrassing waren toch de verschillende onverharde buurtwegen in deze etappe.  

Advertenties

6 reacties op ‘GR 131 Etappe 1: Maldegem-Knesselare (15 km) (15-01-12)

 1. Altijd interessant om verslagen over de minder bekende GR paden te lezen.
  Zelfs al oogt GR 131 weinig spectaculair, je ontdekt er inderdaad altijd nieuwe streken, zichten en boeiende weetjes mee. Dichtbij en toch zo onbekend …

  Like

 2. ziet er echt een prachtige wandeling uit. ook de foto’s zijn super! met welk toestel fotografeer je eigenlijk? Een compactje of een heuse reflex? wandelgroeten, Hilde

  Like

 3. Inderdaad, GR 131 wordt wel erg weinig gewandeld maar de route brengt je zeker op plekken waar je anders nooit zou komen. Veel plezier met de rest van je ontdekkingstocht door de Vlaanders.
  Luc

  Like

 4. Lijkt een leuk begin van je nieuwe wandeljaar. Zelf ben ik weer in Noord-Limburg onderweg geweest; daar hou je tenminste droge voeten. A propos, ik hoop dat je ’t niet erg vind, maar ik heb je toegevoegd aan mijn bloglinks.

  Like

 5. Beste,
  Elk jaar gaan wij met vier mannen op weekend en deze keer dachten we eraan om een stuk GR-route te doen en te overnachten in trekkershutten (mag gerust ook iets anders zijn). Gezien uw uitgebreide ervaring vroeg ik mij af of je misschien wat tips kon geven. We gaan het 1ste weekend van juli, gedurende 3 dagen. Wat is een knap stuk GR-route om op 3 dagen te wandelen (alle 4 sportieve dertigers). Heeft u misschien ook overnachtingstips?
  In elk geval bedankt voor de moeite,
  Mogelijk is dit niet de goed manier om in contact te komen met u, maar vond niet direct een e-mailadres.
  Pieter

  Like

Reacties zijn gesloten.