Moerbeke-Waas Heidebos (11 km) (14-04-2012)

Dat Oost-Vlaanderen geen bosrijke provincie is, dat weten we maar in het noorden van de provincie is nog één van de zeldame grotere bosgebieden terug te vinden nl. het Heidebos. Er lopen 3 bewegwijzerde wandelingen door het gebied en we kozen voor de gele route (6,8 km volgens GPS; start aan parking 1) en rode route (4,2 km volgens GPS; start aan parking 2). Bij de gele wandeling wandel je eerst door een stukje bos totdat je op een betonstraatje komt waar we de GR 122 oppikken. Open akkers en bosstukken worden afgewisseld. Uiteindelijk komt de route aan de E34 en moet je even het gezelschap dulden van deze drukke verkeersweg. Uiteindelijk slaan we links af en verlaten we de GR 122 en de drukke E34 en volgt een mooi stuk door het bos dat hier vnl. uit naaldbomen bestaat. We passeren aan de overblijfselen van Fort Francipany waar de wallen nog duidelijk herkenbaar zijn in het landschap. Daarna keren we langs de bosrand terug naar het eerdere betonstraatje en keren we via het eerste stukje terug naar de parking. Parking 2 ligt aan de andere kant van het bos en daar begint de rode wandeling van Natuurpunt. Eerst volgen we een mooie dreef en dan stuurt de bewegwijzering ons het begrazingsgebied van de Galloway runderen. We kronkelen over graspaden door dit gebied maar de runderen krijgen we niet te zien. Blijkbaar is er hier ooit een vliegveld geweest en wanneer we langs een open vlakte stappen, denken we dat dit ooit het vliegveld moet geweest zijn. Velen delen van het bos worden nu opnieuw open gemaakt om de heide nieuwe kansen te bieden. Uiteindelijk stappen we via een mooie dreef terug naar de parking. De rode route is volledig onverhard. Bij de gele route krijg je enkele betonstukken onder de voeten en moet je even langs de E34 stappen. Maar beide wandelingen zijn afwisselend en zeker de moeite.

Heidebos, Moerbeke-Waas, Wachtebeke, GR 122, wandelen

Klik op de foto voor de volledige reeks

 

Advertenties

3 reacties op ‘Moerbeke-Waas Heidebos (11 km) (14-04-2012)

  1. De laatste jaren doen ze daar inderdaad heel wat inspanningen om er terug een mooi natuurgebied van te maken. We waren aangenaam verrast toen we daar enige tijd geleden doorkwamen op de GR 122.

    Like

  2. Mooie wandeling en dito verslag, Annelies. Bij die Natuurpuntwandelingen zitten echt pareltjes, vind ik. Zelf was ik laatst in de Demerbroeken waar de galloways trouw op post waren. Groeten uit de Kempen.

    Like

Reacties zijn gesloten.