GR 563: ’s Gravenvoeren – Val-Dieu (16 km) (01/10/2016)

Na een lange pauze was het weer tijd voor de Pasar bustocht. Deze ging naar de Voerstreek en het land van Herve. Wij kozen echter voor de kortste afstand van 16 km en misten zo de Voerstreek. Maar ik kom hier zeker nog eens terug.

DSC_9824.jpg

In ’s Gravenvoeren werden we met de bus afgezet en volgden even het knooppuntennetwerk tot in Berneau waar we aan de Berwinne de GR 563 oppikten tot het eindpunt in Val-Dieu. De GR loopt even vlakbij het riviertje om het tenslotte te kruisen en langs een weide te stappen tot we die ook doorkruisen via enkele weidepoortjes. Ik voel me terug op Isle of Wight. Er volgt een pittige beklimming door een volgende weide waarbij we mooie zichten krijgen op de vallei van de Berwinne. Daarna dalen we terug af naar de Berwinne tot Dalhem.

DSC_9779.jpgVoorbij Dalhem komen we op de oude spoorlijn 38 terecht, nu een Ravel. De oude treinbiels en rails liggen er nog. Het is er heel mooi wandelen met mooie doorkijkjes op het land van Herve. de GR verlaat deze spoorlijn in Nelhain en we komen onmiddellijk langs de Rau d’Asse tot in Mortroux. Hier mogen we nog eens kort klimmen om terug prachtige zichten te krijgen. Maar al snel dalen we terug af in de vallei van de Beek van de Asse om een mooi bospad te volgen langs deze kronkelende beek. Twee roepende buizerds breken de stilte. Via een smal paadje dalen we af naar het beekje en een verzakt brugje brengt ons naar de overkant. We blijven de vallei van de beek volgen via een holle weg tot we op de N642 komen. We verlaten die onmiddellijk en steken nogmaals de Rau d’Asse over. Daarna volgt een lastige klim om via een mooi panoramapad naar Mauhin te stappen. Het is nu nog een kort stukje naar ons eindpunt. We volgen nu voor de eerste keer wat langere tijd asfalt maar voor het laatste deel worden we terug een weide ingestuurd met nog een laatste afdaling en beklimming. Het laatste weidepoortje en daar is de toren van de abdij van Val-Dieu. We kijken er even rond en voor velen is het ook de plaats om te genieten van het gekende abdijbier.

Conclusie: een heel geslaagde wandeling en voor mij een topper.

DSC_9836.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Advertenties

2 reacties op ‘GR 563: ’s Gravenvoeren – Val-Dieu (16 km) (01/10/2016)

  1. Zoals het voor mij vast staat: zowel SGR Land van Herve als de Voerstreek als het daarboven gelegen Nederlands Limburg: allemaal pareltjes om te wandelen'(((((((((((r-‘) euh, mijn kat is net over mijn toetsenbord gelopen… Kunst, toch?!

    Like

  2. Het Land van Herve is inderdaad een prachtige wandelstreek (net zoals de Voerstreek en het Nederlands-Limburgse Heuvelland, maar dat is eigelijk gewoon dezelfde streek). Hopelijk blijven die paadjes door de weides en de bijbehorende draaipoortjes nog lang bestaan, al vrees ik daar een beetje voor omdat tijdens mijn laatste wandeling in de streek (in juni, ook rond Val Dieu) stuitte ik tot 2 keer toe op een nieuwe omheining zonder poortje … Trouwens ook het meer oostelijke deel van het Land van Herve is de moeite (rond Plombières en Kelmis) en de vallei van de Geul is ook een aanrader.

    Like

Reacties zijn gesloten.