Fietsweekendje Maasfietsroute: Charlevilles-Mézières tot Namen (125 km) (17/18-06-2017)

Via ‘Op Weg’ (het tweemaandelijks tijdschrijft van de Grote Routepaden organisatie) leerde ik de Maasfietsroute kennen en zette die meteen op mijn to-do lijstje. Deze internationale fietsroute start in Pouilly-en-Bassigny, vlakbij de vestingstad Langres, een dorpje in het Franse departement Haute-Marne waar de Maas ontspringt en volgt de Maas tot de Maasmonding bij Hoek van Holland. De route is in zijn geheel 1150 km lang. Dit project is sinds 2015 in uitvoering en volgt bestaande fietsroutes maar zal uniform bewegwijzerd worden.

IMG_5056.jpg

Omdat de verplaatsing naar het beginpunt iets te ver was voor een weekendje kozen we om te starten in Charlevilles-Mézières (Frankrijk) en te eindigen in Namen met overnachting in Givet net voor de Belgische grens. Charlevilles-Mézières heeft een treinstation en een rechtstreekse trein rijdt vanuit Rijsel waar fietsen gratis op mee mogen. Voor ons (vanuit Gent) is Rijsel dan ook gemakkelijk te bereiken met de trein. Helaas had de trein in Frankrijk een vertraging van ca. 45 minuten en eenmaal op de trein liep de vertraging nog op zodat we er ongeveer 6 uur over deden om ter plekke te geraken. Het was al redelijk laat maar na het inchecken in onze chambre d’hôte namen we toch nog even de tijd om het stadje te verkennen en vooral het centrale plein Place Ducale (met uitnodigende terrasjes) is een bezoekje waard. We kropen toch iets later dan gepland in ons bedje.

Maasfietsroute, fietsen, fietsweekendje, Voie verte, Ravel, Maas, Dinant, Givet, Charlevilles-Mézières, Namen, citadel

Na een lekker ontbijt waren we klaar voor de eerste etappe van ongeveer 80 km na Givet. We moesten al een kleine helling beklimmen om de Maasfietsroute te bereiken in Montcy-sur-Meuse. Vanaf hier volgen we een biljartvlak fietspad langs de Maas. We worden onmiddellijk ondergedompeld in de rust en groene natuur. Af en toe passeren er plezierbootjes waarvan de opvarenden allemaal enthousiast zwaaien. Langs de meanderende Maas met sluizen en rustige dorpjes bereiken we Monthermé waar we de Maas oversteken en langs de andere oever verder fietsen. Er volgt een prachtig stuk langs Laifour waar de Maas tussen steile wanden en de rotsen Les Dames de Meuse stroomt. We zien zelfs een klein slangetje snel wegkronkelen van het fietspad.

P6170032.jpg

Na Revin moeten we normaal door een tunnel maar die blijkt afgesloten te zijn. Een kleine omleiding brengt ons terug op de Maasfietsroute. Er volgt nu een wat minder stuk langs de spoorlijn Charlevilles-Givet waarbij het continue klimmen en dalen is. Niet spectaculair maar toch vermoeiend. Net na een klim bij het schakelen schiet mijn ketting eraf maar deze ligt er snel weer op. Mijn fietspartner rijdt voor me en spot een klein vosje. Helaas was het alweer in het struikgewas gevlucht vooraleer ik er was.

P6170043.jpg

Ondertussen is het hoog tijd om te lunchen en terwijl we voor Revin heel veel bankjes tegenkwamen, zien we net nu geen enkel meer. Iets voor Fumay fietsen we terug aan de Maas en aan het adventure park vinden we dan toch een bankje en smaakt ons belegd broodje heerlijk. Met hernieuwde energie fietsen we verder voor de laatste 30 km. We passeren Haybes met verrassend grote kerk. Daarna gaat het noordwaarts verder en de Noordenwind laat zich ook meer en meer voelen in de bredere Maasvallei. Bij Ham-sur-Meuse verlaten we de Maas en moeten we een heuvelkam over en volgt er dus een pittige beklimming. Ik vermoed dat de kerncentrale van Chooz hier voor iets tussenzit dat we de route langs de Maas niet meer kunnen volgen. Boven volgt een zalige afdaling naar Chooz met zicht op de kerncentrale. Vanaf Chooz duurt het niet lang of ons eindpunt Givet met de citadel van Charlemont komt in zicht. Een terrasje met zicht op de Maas is onze beloning vooraleer we naar het hotel afzakken.

P6170082.jpg

De nachtrust was helaas iets minder deugddoend dan verwacht. Ze waren de kamers naast ons aan het schilderen en hadden waarschijnlijk daarom alle chauffages opgezet. Toen we in ons kamer binnenkwamen was het dan ook voor te stikken. En helaas was er 100m van het hotel een rockfestivalletje aan de gang. De oordopjes hielpen gelukkig bij mij om in te slapen maar rond 1u werd de volumeknop blijkbaar omhoog gedraaid voor een DJ. Uiteindelijk was het iets na 2u gedaan en konden we weer verder slapen.

P6180091.jpg

Na een iets te korte nacht waren we na een lekker ontbijtje terug fit om te vertrekken naar Namen. De Maasfietsroute liep tot nu toe samen met de Voie verte Trans-Ardennes  die in Givet eindigt. Er is blijkbaar geen duidelijke bewegwijzering naar de Belgische Grens maar de GPS-route brengt ons zonder problemen naar de Ravel ligne 156 aan het station van Agimont waar we de bewegwijzering terugvinden. Onze beenspieren worden al onmiddellijk opgewarmd in dit verbindingsstukje door enkele korte hellingen. Eenmaal op de Ravel is het terug zalig fietsen, licht dalend, tot Hermeton. Enkele rustige wegjes brengen ons terug aan de oever van de Maas net voor Hastière. Bij Hastière steken we de Maas over en volgt de Maasfietsroute zijn weg langs de oever. Er zijn hier werken en het is wat zoeken en tussen de putten rijden. Maar ook verder (en zelfs de rest van deze etappe) merken we dat de kwaliteit van het fietspad een groot verschil is met de Voie verte in Frankrijk.

P6180121.jpg

In Waulsort steken we via een sluis nogmaals de Maas over en moeten we een 7-tal km langs de N97 rijden zonder fietspad. Gelukkig is het zondagochtend en kalm maar ik kan me voorstellen dat het hier gevaarlijk rijden kan zijn. We passeren ondertussen de klimrotsen van Freyr en het kasteel van Freyr gekend voor zijn tuinen. Bij Anseremme zijn we blij dat we de weg kunnen verlaten en steken via een sluis de Maas over. Aan de andere oever is er een fietspadje maar je moet goed uitkijken waar je rijdt want het is meer een wandelpad. We passeren de Rocher Bayard, gekend voor de legende van de vier heemskinderen. Niet veel verder komen we aan in Dinant waar ons fietspad terug onderbroken wordt door werken. Maar het zal waarschijnlijk allemaal een verbetering zijn.

P6180143.jpg

In Dinant lunchen we op een terrasje en nemen we de nodige foto’s van de citadel en kerk en de brug met verschillende saxofoons ter ere van Adolphe Sax. We rijden nu op de linkeroever verder op een tegelpad dat af en toe zelfs onderbroken wordt door een strook kasseien. De poep doet al wat pijn bij mij en het gehobbel helpt er ook niet veel aan. Er is hier duidelijk ook nog wat werk aan de winkel. Het is een warme dag vandaag en we zijn blij dat we ook af en toe in de schaduw kunnen rijden. Vanaf nu tot Namen loopt ook de N97 links van ons en fietsen we vooral langs dorpen en huizen. Het groen zien we aan de overkant op de valleiflank.

IMG_5190.jpg

Bij Profondeville is het tijd voor een pauze met een ijsje op het terras. Op de kaai is het heel druk en wordt er aan watersport beoefend en genoten van het mooie weer. Je krijgt er een instant-vakantiegevoel maar wij moeten verder voor de laatste 10 km. We passeren nog enkele mooie kasteeltjes en uiteindelijk komt de citadel van Namen in zicht. Ook hier zijn er voor de laatste maal werken en via een kleine omweg bereiken we de Samber die we oversteken om zo het centrum van Namen te bereiken. De bewegwijzering naar het station is perfect en even later staan we in het station. De terugrit naar Gent met overstap in Brussel verloopt zonder problemen.

P6170010.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Algemene conclusie: Het stuk in Frankrijk is veel rustiger, groener, fietsvriendelijker en veiliger dan in België. Dit wil niet zeggen dat de etappe in België niet aan te raden is maar je merkt duidelijk het verschil. Dinant is dan ook een hoogtepunt op deze etappe.

Advertenties

Een reactie op “Fietsweekendje Maasfietsroute: Charlevilles-Mézières tot Namen (125 km) (17/18-06-2017)

Reacties zijn gesloten.