GR 512 etappe 2: Tielt-Winge – Lubbeek N2 (15,4 km) (02-06-2018)

Het leuke aan verschillende GR’s tegelijk doen, is dat je telkens weer een andere regio in België (her)ontdekt. Deze keer was Vlaams-Brabant weer aan de beurt met een etappe op de GR 512.

P6020001

Deze keer niet echt een lange etappe vooral door de gemakkelijke verbinding via het openbaar vervoer. We namen nl de bus 370 Leuven-Diest aan halte Lubbeek Schubbeek op de N2 om 9 minuutjes later af te stappen aan halte Tielt-Winge Stelplaats op de N2. Vandaar kun je via een tegelpaadje achter tuinen gemakkelijk terug aansluiten op de GR 512 op de Oude Leuvensebaan net voorbij de Vlooybergtoren.

P6020005

Eenmaal terug op de GR volgen we verder een pad naar Optielt. We hadden de dag voordien gehoord van een hevig onweer en wateroverlast in de buurt van Tielt-Winge en de N2 en merkten al snel de eerste tekens van het noodweer aan de Sint-Martinuskerk van Optielt waar het water duidelijk goed gestroomd had.

P6020015

Van Optielt gaat het nu naar het Walenbos. Het is een prachtig bos met een grote verscheidenheid aan bostypes. Wanneer we aan een heidegebied komen, moeten we een klapdeurtje door maar door de vele regen staat er een heel diepe plas. Uiteindelijk lukt het om droge voeten te behouden door erover te klimmen en te draaien met het deurtje. Maar wat verder is het pad door de vele regen en passage van tractoren herschapen tot één grote modderbaan met grote plassen over de hele breedte van het pad. We moeten regelmatig ons een weg banen door het struikgewas langs de rand. Ook is het niet altijd duidelijk of het nu modder is of toch hard en meermaals verdwijnt de schoen in de modder. Wanneer we dit pad verlaten, is het terug beter. Wat verder komen we in een moerasgebied. Er liggen hier wel regelmatig plankenpaadjes maar ook hier is het zoeken om ons voeten droog te houden.

P6020019

Na dit avontuurlijke stukje door het mooie bos is het tijd om onze energievoorraad terug aan te vullen. We hoopten om een bankje te vinden bij de Sint-Denijskerk van Houwaart maar helaas moeten we het stellen met de gevel met de kerk. Maar hierdoor zien we wel het speciale beeld in de geven van de heilige Sint-Denijs.

P6020022

De GR gaat nu resoluut naar de Houwaartse Berg. Deze ‘berg’ is een getuigenheuvel en ideaal  voor de druiventeelt. De zuidgerichte helling staat dan ook vol wijnstokken opgericht door de vzw Houwaartse Wijngaard. We klimmen via een steile holle weg naar boven en natuurlijk staat er boven een bankje ideaal om te lunchen. We genieten van de mooie vergezichten en dalen daarna terug af via een andere mooie holle weg.

P6020058

Wat verder bereiken we de bossen van het kasteeldomein van Horst. De GR volgt eerst nog enkele boswegen om tenslotte het kasteel van Horst te bereiken. Het kasteel wordt gerestaureerd maar is prachtig gelegen in de vijver. We wandelen nu op veldwegen door meer open gebied met uitgestrekte velden. De berm staat vol met korenbloemen wat een mooi zicht is. Bij de GR-wandelboom van Guldendelle verlaat de streek-GR Hageland ons die ons kwam vergezellen bij het kasteel van Horst.

P6020072

Het gaat nu richting het Troostegembos waar er zich een bivakzone bevindt. De GR gaat zelf niet door het bos. Bij het oversteken van een beek zien we dat het hier gisteren heel erg moet geweest zijn waarschijnlijk met overstromingen als gevolg. We volgen even een plankenpad dat onder de modder zit maar wat verder is het terug een weg zoeken in de modder. Regelmatig helpen losse planken ons over de ergste stukken.

P6020101

Plots staan we aan de Gempemolen. De molen werd ingeplant bij de samenvloeiing van drie beken dus er passeert hier inderdaad wel veel water. Het leuke aan de Gempemolen is dat het ook een café is met terras en daar is het nu ideaal weer voor. Dus zitten we al snel op een stoel in het zonnetje. De pauze doet deugd. Wat verder is het even terug moddertrappelen waar aarde van een veld gestroomd is in de beekvallei.

P6020114

Via een woonwijk bereiken we terug de drukke N2 waar we onze auto terugvinden.

Conclusie: een heel mooie etappe met veel afwisseling en een aantal interessante bezienswaardigheden!

Foto’s vind je terug via volgende link: https://www.flickr.com/photos/ambigirl/albums/72157697111477544

 

 

2 gedachten over “GR 512 etappe 2: Tielt-Winge – Lubbeek N2 (15,4 km) (02-06-2018)

  1. Aha, jij vindt dat dus ook wel leuk om verschillende GR’s tegelijk te lopen 😉 Aan deze etappe heb ik ook mooie herinneringen, al liep ik ze zelf in omgekeerde richting. Pas vanaf het Zoniënwoud ben ik steevast in westelijke richting gaan lopen. En die modderpassages horen erbij; ook als het niet gestortregend heeft, is het op die plekken flink nat. ‘k Ga nu effe genieten van je foto’s 🙂 Groeten

    Like

Plaats een reactie