Sint-Kruis-Brugge en Ver-Assebroek: twee luswandelingen uit de wandelgids West-Vlaanderen (18,8 km) (06-05-2017)

Tijdens het wachten op de nieuwe topogids van GR 5A wordt de vrije tijd om te wandelen opgevuld met luswandelingen. Dit keer ging het richting Brugge om 2 wandelingen uit de Dicht-bij-Huis wandelgids West-Vlaanderen (editie 2012) te stappen. We kozen voor nr. 5 (Sint-Kruis-Brugge, Kastelentocht langs de Damse Vaart, 8.7 km) en nr. 6 (Ver-Assebroek, Landelijk wandelen op een boogscheut van Brugge, 10.1 km).

P5060228.jpg

In Sint-Kruis-Brugge was het druk maar gelukkig was er nog een plaatsje op de P&R. We verlieten onmiddellijk de drukte en kwamen in de rust van de Bisschopsdreef die naar het kasteel Rooigem leidde, een vroeger buitenverblijf van de bisschoppen. Van het kasteel zelf krijgen we niets te zien. Daarna komen we op het platteland en passeren we het kasteel Nieuwenhove dat ook onzichtbaar blijft. Tenslotte draaien we de Spijkerdreef in omzoomd door dubbele rijen populieren tot het kasteel De Spijker te stappen. Hier zou ik ook wel willen verblijven voor een tijdje.

P5060211.jpg

We stappen langs 2 kapelletjes en slaan dan de Spijkerwegel in, een leuk paadje tussen de velden. Maar al snel staan we weer op asfalt om tot aan het Zuidervaartje te stappen, idyllisch tussen populieren. Het vaartje brengt ons naar de Damse Vaart die we volgen langs een drukke baan, gelukkig wel op een afgescheiden fietspad. De Lamme Goedzak passeert ons, een toeristisch boottochtje tussen Brugge en Damme. Uiteindelijk slaan we een smal baantje in dat naar het Zuidervaartje terug gaat en verder naar Sint-Kruis-Brugge. De autobestuurders die ons passeren hebben weinig respect voor 2 wandelaars en vertragen niet en we worden in het gras gedwongen om te stappen. Aan het Zuidervaartje verlaten we het drukke baantje om langs een rustig fietspad verder te stappen. We vinden een mooie picknickplaats en met zicht op een frisbee-toernooi genieten we van de lunch. Daarna gaat het via enkele woonwijken en een parkje terug naar het beginpunt.

P5060264.jpg

Vervolgens rijden we naar Ver-Assebroek waar we door verbodsborden niet inmogen. Maar bij de Kerkdreef kunnen we er gelukkig wel in en parkeren ons in de eerste straat van de woonwijk omdat we verder ook niet doorkunnen. Er blijkt een koers gepland te zijn maar een blik op het kaartje toont ons dat we vanaf hier gemakkelijk kunnen aansluiten op de route. We stappen eerst langs de Assebroekse Meersen en gaan dan verder door het Beverhoutsveld, met zijn mooie dreven en uitgestrekte velden. Ik was hier nog recent voor een geocache-toertje en verkende dit gebied ook via een eerdere wandeling uit Groot Wandelboek Vlaanderen en de eerste etappe op GR 129 maar het blijft genieten. Na het Beverhoutsveld keren we terug naar de Assebroekse Meersen om naar het startpunt uit de wandelgids te stappen. De koers is er in volle gang en we stappen snel door om de harde muziek en commentaarstem te verlaten. Wat verder verlaten we onze route en staan we snel terug aan de auto.

P5060284.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Het was mooi wandelweer en ik heb genoten van beide wandelingen. De eerste was iets meer verhard en langs drukkere wegen maar toch aangenaam. De tweede wandeling is natuurlijk pure rust en uitgestrektheid en absoluut een aanrader.